ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καινοτομία και τεχνολογία
Ψηφιακή λάμπα που συμβολίζει την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα.

Στο 1,4% του ΑΕΠ οι δαπάνες στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε στις χώρες που το 2021 σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση δαπανών επί του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη. Στα 328 δισ. ευρώ οι συνολικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών.

Το 2021 η ΕΕ δαπάνησε 328 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), ή το 2,27% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η υψηλότερη ένταση Ε&Α (δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2021 καταγράφηκε στη Σουηδία (3,35%), ακολουθούμενη από την Αυστρία (3,22%) και το Βέλγιο (3,19%).

Έξι κράτη μέλη ανέφεραν δαπάνες Ε&Α κάτω από το 1% του ΑΕΠ τους το 2021: Ρουμανία (0,48%), Μάλτα (0,65%), Λετονία (0,71%), Βουλγαρία (0,81%), Κύπρος (0,89%) και Σλοβακία (0,95%) . Στην Ελλάδα οι δαπάνες για Ε&Α το 2021 ήταν 1,4% του ΑΕΠ της.

Η Ε&Α αποτελεί βασικό μοχλό της καινοτομίας και οι δαπάνες και η ένταση της Ε&Α είναι δύο από τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των πόρων που διατίθενται στην επιστήμη και την τεχνολογία παγκοσμίως. Στην ΕΕ οι δαπάνες σε Ε&Α αυξήθηκαν το 2021 κατά 6% σε σύγκριση με το 2020 (310 δισεκατομμύρια ευρώ) και σε σύγκριση με το 2011 αυξήθηκαν κατά 43,9%.

Όσον αφορά την ένταση της Ε&Α (δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μείωση από 2,31% το 2020 σε 2,27% το 2021. Αυτή η πτώση θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 μετά τη σημαντική πτώση το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2019 (2,23%), πριν από την πανδημία, η ένταση Ε&Α αυξήθηκε κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) το 2021, ενώ σε σύγκριση με τα προηγούμενα 10 χρόνια, αυξήθηκε κατά 0,25 π.μ.

Τα δύο τρίτα των κρατών μελών της ΕΕ ανέφεραν υψηλότερη ένταση Ε&Α το 2021 από ό,τι το 2011. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές μειώσεις στην ένταση Ε&Α σημειώθηκαν στη Φινλανδία (-0,64 π.μ.), την Εσθονία (-0,51 π.μ.), την Ιρλανδία (-0,49 π.μ.) και το Λουξεμβούργο (-0,41 π.μ.). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην ένταση Ε&Α μεταξύ 2011 και 2021 καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+1,02 π.μ.), στην Ελλάδα (+0,76 π.μ.), στην Πολωνία (+0,69 π.μ.), στην Αυστρία (+0,55 π.μ.) και στην Κροατία (+0,53 π.μ.).

Όσον αφορά τις δαπάνες Ε&Α ανά τομέα στην ΕΕ, ο τομέας των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο της Ε&Α (66,08% του συνόλου της Ε&Α που εκταμιεύτηκε το 2021), ακολουθούμενος από τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (21,58%), ο κυβερνητικός τομέας (11,89%) και ο ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός τομέας (0,44%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρώπη μπροστά στην ανάγκη για διεθνή σύμβαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, γενικός εισηγητής σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτείνει η ΕΕ να ηγηθεί διεθνούς σύμβασης υπό τον ΟΗΕ για κοινούς κανόνες ασφάλειας, αξιολόγησης και διαφάνειας στην Τ.Ν.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 300 εκατ. ευρώ σε υποδομές έρευνας και 20.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις

Ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην έρευνα και την καινοτομία με συντονισμένη στρατηγική και επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, προσφέροντας 20.000 νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ουκρανικής επινοητικότητας. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία και δημοσιονομική πειθαρχία.
Ceri Morgan
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Βρετανία στην Ευρώπη

Η Εμπορική Επίτροπος της Αυτού Μεγαλειότητας για την Ευρώπη Ceri Morgan, μιλά στο Business Daily για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας, τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες και τον ρόλο της καινοτομίας στη διμερή συνεργασία.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έως 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας 420 δισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034, με έμφαση σε έρευνα, καινοτομία και συνεργασίες πανεπιστημίων-επιχειρήσεων.