ΓΔ: 1009.71 0.57% Τζίρος: 4.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
athina-akinita
Φώτο: Shutterstock

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.

Εντοπισμό και καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση και την αύξηση των εσόδων καθώς και  περιορισμό του κόστους στέγασης, προβλέπει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών.

Βασικό εργαλείο θα αποτελέσει το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων και η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. καθώς και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις συντελεσμένες απαλλοτριώσεις.

Ειδικότερα οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που θα «τρέξει» το 2023 είναι:

  1. Καταγραφή των ακινήτων με συνεργασία του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας με τους φορείς του Δημοσίου που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα κατέχουν ακίνητα και διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων υπουργείων, όπως το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.α. Το Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΑΤΜΑΠ) καλύπτει την ανάγκη καταγραφής σε ενιαίο μητρώο όλης της ακίνητης περιουσίας των φορέων του δημοσίου, οι οποίοι υποχρεούνται να το ενημερώνουν άμεσα για κάθε μεταβολή, προκειμένου να επικαιροποιείται, επιπλέον δε, οφείλουν να παρέχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί προς τούτο, με σκοπό, τόσο την προστασία των ακινήτων τους, όσο και τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους για το δημόσιο συμφέρον. Στόχοι για το 2023 είναι :η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας του ΑΤΜΑΠ, η βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τους φορείς του δημοσίου που κατέχουν ακίνητη περιουσία, η βελτίωση της ψηφιακής πλατφόρμας σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και με τη συνεργασία της ΓΓΠΣΔΔ, η πλήρης διασύνδεση με την ψηφιακή βάση του νομικού προσώπου Ελληνικό Κτηματολόγιο για όλα τα ακίνητα σε πραγματικό χρόνο («real time»),η συνδρομή στην αξιοποίηση ακινήτων από την Κεντρική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών.
  2. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων σχεδιάζεται ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. Καλντέρα νήσου Θήρας).
  3. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών, από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Με τη συνδρομή εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων, ή άλλων δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, Οργανισμών, Ινστιτούτων κλπ, θα σχεδιαστούν τα όρια των νέων δημόσιων ακινήτων που θα προκύψουν.
  4. Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.α.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.α.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
  5. Θα διενεργηθούν νέοι διαγωνισμοί για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών καθώς και επαναληπτικοί διαγωνισμοί όσων κατέστησαν άγονοι, με σκοπό τη δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών και την προσαρμογή στους νέους Κανονισμούς και απαιτήσεις (ενεργειακής απόδοσης, ασφάλειας κ.λπ.).
  6. Υλοποίηση προγράμματος για τη ταχεία εκκαθάριση των Σχολαζουσών Κληρονομιών ώστε να μην παραμένουν υποθέσεις εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξασφαλισθούν άμεσα έσοδα για το Δημόσιο
  7. Ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου επί των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση του κοινωνικού έργου και η εκπλήρωση του σκοπού που έχουν αναλάβει, σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη. Επίσης στόχος της είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας στις χορηγούμενες από τα ιδρύματα υποτροφίες προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων δικαιούχων.
  8. Σύσταση Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και Μητρώου Εκτελεστών Διαθηκών, Εκκαθαριστών Κοινωφελών Περιουσιών και Κηδεμόνων Σχολαζουσών Κληρονομιών
  9. Η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, για όλες τις δημοπρατούμενες από το υπουργείο Οικονομικών θέσεις, αναμένεται να συνεχιστεί και να βελτιωθεί κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις βίλες με ΕΝΦΙΑ για... δυάρι: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τελευταίες 2.000 περιοχές που έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να πληρώνονται αστεία ποσά ΕΝΦΙΑ για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις παρεμβάσεις από το ΥΠΟΙΚ για ακίνητα και φόρο εισοδήματος

Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, υπουργική απόφαση για το αφορολόγητο με αποδείξεις, ρύθμιση για φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων, τακτοποίηση καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις φόρων στα ακίνητα σε 1.500 περιοχές της Ελλάδας

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο οι προτάσεις εκτιμητών στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ ως το τέλος 2024

Για δύο ακόμη χρόνια σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς, την ώρα που παρατηρείται ισχυρή ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Παράταση για τις μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές τιμές.