ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
hdb
Φώτο: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σημαντικό οικονομικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προγραμμάτων της HDB

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB εισέφερε στο ΑΕΠ 7,7 δισ. ευρώ, στήριξε 306.000 θέσεις εργασίας,  ενώ με τη βοήθεια των προγραμμάτων της εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

Σημαντική και ενθαρρυντική κρίνεται η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική επιρροή της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που διενεργήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο WifoR.

Στην μελέτη αποτιμήθηκε ο αντίκτυπος των χρηματοδοτικών εργαλείων της HDB για την περίοδο από το 2019 έως και το 2021 σε οικονομικούς δείκτες (GVA και Απασχόληση), ενώ για πρώτη φορά προστέθηκαν επιπλέον, περιβαλλοντικοί (εκπομπές αερίων θερμοκηπίου - Greenhouse Gas Emissions GHG) και κοινωνικοί δείκτες (ποιότητα αμοιβών - quality of wages QW).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, όπως καταγράφει η μελέτη:

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB εισέφερε στο ΑΕΠ 7,7 δισ. ευρώ, στήριξε 306.000 θέσεις εργασίας,  ενώ με τη βοήθεια των προγραμμάτων της εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στους νέους δείκτες, για το περιβάλλον και τις κοινωνικές επιπτώσεις που για πρώτη φορά μετρήθηκαν σε αντίστοιχη έρευνα, παρατηρείται πως οι εκπομπές αερίων ως απόρροια των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα της HDB, είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To θέμα των ρύπων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό.

Σήμερα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Η μεταφορά προϊόντων από το εξωτερικό, είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Οι παρεμβάσεις της HDB στοχεύουν στην υποστήριξη επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον στη χώρα μας, όχι μόνο από Ελληνικούς αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, στο νέο δείκτη quality of wages - ο οποίος αξιολογεί εάν ο μισθός των εργαζομένων έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους - με τις υψηλότερες τιμές δεικτών να συνεπάγονται θετικότερη κοινωνική επίδραση, στην Ελλάδα ο αντίκτυπος είναι θετικός, άμεσα και έμμεσα, κατά 440 εκ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι τράπεζες θα πρέπει να καταστούν πιο ανθεκτικές, να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση και στηρίξουν τις ΜμΕ και τα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας, είναι να πραγματοποιηθούν συνέργειες μεταξύ τους μέσα από δράσεις ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω της εξωστρέφειας.
athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκίνηση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Στόχος του ταμείου είναι η παροχή συγχρηματοδοτούμενων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα με ευνοϊκούς όρους προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.
xatzipetrou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας για επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου, η τράπεζα είναι ο μόνος εθνικός αναπτυξιακός οργανισμός, εξουσιοδοτημένος να παρέχει μόχλευση για την αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
hdb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΑΒA τον Νοέμβριο

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ο αντιπρόεδρος της επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ουάσιγκτον, ως δεύτερο σταθμό της επίσκεψης τους στη Β. Αμερική μετά το Τορόντο, για συμμετοχή τους στο Toronto Economic Forum.