ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
Φωτο: Shutterstock

Ιδιωτικοποίηση των... ελέγχων στην αγορά προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Διαγωνισμός για την επιλογή εταιρείας που θα ενισχύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους και θα πληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχονται πρόστιμα σε 4 - 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ για υπερβολικά περιθώρια κέρδους.

Από 20 ως και 30 κωδικούς που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» σε 4 - 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι τα ευρήματα των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ σχετικά με την αύξηση των μικτών περιθωρίων κέρδους πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Παράλληλα, από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της ΔΙΜΕΑ και αφορά στην πρόσληψη 30 υπαλλήλων για την ενίσχυση του ελεγκτικού της μηχανισμού για διάστημα 13 μηνών, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του BD ο μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ που επικεντρώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων σε ελέγχους που αφορούν στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους -έναντι της 30ης Σεπτεμβρίου 2021- διαπίστωσε ότι 4 με 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους σε 20 με 30 κωδικούς προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Όμως επειδή πρόκειται για μικρές αυξήσεις -που ορισμένες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τις απέδιδαν σε αβλεψία υπαλλήλων– τα σχετικά πρόστιμα θα είναι χαμηλά. Λέγεται πως θα κυμαίνονται από 13.000 ως και 25.000 ευρώ, δηλαδή θα υπολείπονται σημαντικά των 50.000 ευρώ –ποσό από το οποίο και άνω είναι υποχρεωτική η δημοσίευση του ονόματος αλυσίδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες οι 4 με 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρίσκονται στο «κάτω μέρος της αγοράς», δηλαδή δεν αφορά στις μεγάλες αλυσίδες και αφορά κυρίως στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων και όχι τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα σχετικά πρόστιμα, πιθανολογείται ότι θα υπογραφούν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αύριο Παρασκευή. Εν τω μεταξύ τα κλιμάκια ελέγχου της ΔΙΜΕΑ αυτή την περίοδο πραγματοποιούν ελέγχους και σε προϊόντα που είναι εκτός των «καλαθιών» για να διαπιστωθεί, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, αν κάποιες αλυσίδες έχοντας κατ΄ανάγκην μειώσει την κερδοφορία τους στα προϊόντα του «καλαθιού», επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες με αύξηση των περιθωρίων κέρδους σε προϊόντα που βρίσκονται εκτός «καλαθιού».

Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να ενισχύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό της Διυπηρεσιακής μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) προκήρυξε διαγωνισμό –δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022– για την πρόσληψη ουσιαστικά 30 υπαλλήλων, μεταξύ των άλλων στις ειδικότητες των νομικών, οικονομολόγων, ειδικών του τομέα της πληροφορικής, διοικητικών και οδηγών, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν θα προσληφθούν από το Δημόσιο, αλλά θα ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία. Τα κεφάλαια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο διαγωνισμός εκτελείται από το ΤΑΙΠΕΔ και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.501.030 ευρώ πλέον ΦΠΑ ύψους 360.247,20 ευρώ. Σύνολο κόστους δηλαδή 1.861.277,20 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά σε εταιρείες, και όποια κερδίσει θα προσλάβει εργαζομένους με τις ειδικότητες που έχει ανάγκη η ΔΙΜΕΑ. Και θα πραγματοποιεί ελέγχους για λογαριασμό και σε συνεννόηση με τη ΔΙΜΕΑ. Επί της ουσίας επιχειρείται η «ιδιωτικοποίηση» των ελέγχων. Κι όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, το έργο της θα είναι η «Εντατικοποίηση των ελέγχων και εγκατάσταση σταθμών ελέγχου παράνομου εμπορίου, σε διαφορετικά μέρη της χώρας, προκειμένου να λειτουργούν ως σταθερά σημεία /σταθμοί ελέγχου οχημάτων που εισέρχονται στη χώρα από γειτονικές χώρες». Η ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών θα είναι η 16η Ιανουαρίου 2023, 13.00 η ώρα. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 15 μήνες και δεν μπορεί να ξεπερνά την 21 Δεκεμβρίου 2025. Όπως έλεγε πάντως αρμόδια πηγή η προσφερόμενη εργασία στους υπαλλήλους που θα προσληφθούν θα είναι διάρκειας περίπου 13 μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αγορές «ψαλίδισαν» οι καταναλωτές εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού

Έτοιμα γεύματα, κρασιά, μπύρα - οινοπνευματώδη και σνακ ήταν οι κύριες κατηγορίες όπου μειώθηκε η κατανάλωση. Αλλάζουν οι συνήθειες, στροφή σε φθηνότερα προϊόντα και προσφορές, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το «καλάθι του νοικοκυριού», παράταση στο πλαφόν του κέρδους

Εξετάζεται η ένταξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο e-katanalotis επειδή έχουν χαμηλότερες τιμές από τα επώνυμα. Θα παραταθεί, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, ο περιορισμός στα περιθώρια κέρδους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ανάσα η αγορά γαλακτοκομικών μετά τις μειώσεις στις τιμές

Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η υποχώρηση της κατανάλωσης, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς μετά τη συγκράτηση των τιμών και τις προσφορές από τις εταιρείες. Κυρίαρχα τα προϊόντα private label στο γιαούρτι.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τον Ιούνιο το «καλάθι» και το πλαφόν περιθωρίου κέρδους

Διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις βιομηχανίες τροφίμων ότι η αγορά θα επανέλθει το καλοκαίρι στην κανονικότητα μετά την τελευταία, τρίμηνη παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού».