ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θ. Πελαγίδης: Πάνω από 3% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ και 5% της Fed

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα έχει διάρκεια και το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και επηρεάζεται και από τη γήρανση του εργασιακού πληθυσμού.

Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ θα φτάσουν πάνω από το 5% και στην ευρωζώνη πάνω από το 3%, εκτίμησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Πελαγίδης σημειώνοντας ότι θα έχουμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα έχει διάρκεια καθώς και ότι το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό καθώς σε μακροχρόνιο ορίζοντα επηρεάζεται και από τη γήρανση του πληθυσμού που επηρεάζει την παραγωγικότητα, καθώς και την αναδιάταξη της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει το κόστος στην οικονομία.

Για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες, ο κ. Πελαγίδης είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και θα επιταχυνθεί καθώς οι τράπεζες θα χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια για να αντικαταστήσουν τη φθηνή ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ η οποία τώρα περιορίζεται. Επομένως θα αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις. 

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε επίσης ότι έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τις εταιρείες αξιολόγησης, δεδομένων των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του προφίλ του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι κλειδωμένο κατά τα ⅔ στον ESM και οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερες από εκείνες άλλων χωρών, όπως η Ιταλία. 

Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη για την οικονομικη ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.  Ο αριθμός των νέων ηλικίας 20-29 ετών στην Ελλάδα που αποτελούν την «ατμομηχανή» της οικονομίας έχει μειωθεί στο μισό, ενώ είναι χαμηλό και το ποσοστό των απασχολουμένων καθώς και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί κατά προτεραιότητα στο δημόσιο διάλογο, διότι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού προσδιορίζει τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, την ποιότητά τους και ευρύτερα τις προοπτικές της οικονομία και μακροπροθεσμα το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.  Η αδυναμία αυτή είναι και ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ εκτιμά ότι μακροχρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλός, στο 1,1%, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σε «λογικές» αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή είναι πληθωρισμός κόστους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΤτΕ για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων λόγω επιτοκίων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας η διατήρηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, είχε διευκολύνει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Παπακωσταντίνου: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον θωρακισμένες

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας.