ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super market, trofima, emporio, prosfores
Φώτο: Shutterstock

Επίδομα τροφίμων και στη μεσαία τάξη: Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια

Θα ενισχυθούν και νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με εισόδημα έως 24.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πάνω από 300 ευρώ για ένα εξάμηνο η ενίσχυση σε μια τετραμελή οικογένεια. Επιπλέον 500 εκατ. για επίδομα θέρμανσης.

Επιδότηση για το κόστος των τροφίμων, που θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ σε ένα εξάμηνο για μια τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 34.000 ευρώ ετησίως, καθιερώνει η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν και το 2023 οι υψηλές επιδοτήσεις για το ρεύμα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για να συνεχισθεί η καταβολή επιδόματος θέρμανσης και τους πρώτους μήνες του 2023.

Καθώς οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αποτελούν πλέον τη σημαντικότερη απειλή για τα οικονομικά των νοικοκυριών, με τον τιμάριθμο των ειδών διατροφής να «τρέχει» με ρυθμό 15%, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ένα νέο μέτρο στήριξης, που θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις και υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2023.

Όπως είπε, «προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Εξηγώντας περαιτέρω το νέο μέτρο, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα δοθεί ενίσχυση σε ποσοστό 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού: Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Τα εισοδηματικά όρια

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 8 δισ. για το ρεύμα

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες ότι η στήριξη των νοικοκυριών θα συνεχιστεί το 2023. Όπως είπε: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ».

«Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Στο θέμα «μητρότητα» είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ

Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία» είπε η κ. Μιχαηλίδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Ο στόχος όπως σημείωσε, είναι: «Να κάνουμε ένα άθροισμα οριακών αλλαγών, οριακών πολιτικών, οριακών μεταρρυθμίσεων. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα, κάποια από τα οποία είναι  θεαματικά».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.