ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ακίνητα, διψήφια αύξηση τιμών στις κατοικίες

Το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο στην ιστορία των ξένων επενδύσεων σε ελληνικά ακίνητα, με εισροές 788 εκατ. ευρώ, τονίζει η Alpha Bank. Στήριξη από κυβερνητικά μέτρα το 2023, πίεση από τα αυξημένα επιτόκια.

«Μαγνήτης» ξένων επενδύσεων έχει γίνει η ελληνική αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 9μηνο και συνέχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανάλυση η Alpha Bank, το 2023 η αγορά ακινήτων θα δεχθεί ισχυρή θετική επίδραση από πολλές πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση (ενεργειακές αναβαθμίσεις, νέα στεγαστική πολιτική κ.α.), παράλληλα όμως θα επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Η δυναμική της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, τονίζεται στην ανάλυση, παρέμεινε ισχυρή την τελευταία τριετία όσον αφορά στα οικιστικά ακίνητα και ανθεκτική αναφορικά με τα εμπορικά ακίνητα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτή η πορεία στηρίζεται τόσο στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων όσο και στη σημαντική βελτίωση του κλίματος. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελληνικής τράπεζας η καλή πορεία της εν λόγω αγοράς αντανακλάται:

  1. Πρώτον, στην άνοδο των τιμών των οικιστικών ακινήτων κατά 11,2% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2022 και κατά 10,4%, κατά μέσο όρο, το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους (Γράφημα 1).
  2. Δεύτερον, στην ετήσια αύξηση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, το πρώτο εξάμηνο του 2022 και συγκεκριμένα των γραφείων κατά 1,8% και των καταστημάτων κατά 3,8% (Γράφημα 2).
  3. Τρίτον, στην ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% (σε σταθερές τιμές), σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων παραμένει σε ανοδική τροχιά από το πρώτο τρίμηνο του 2018. 
  4. Τέταρτον, στην εντυπωσιακή άνοδο των καθαρών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) σε ακίνητα, κατά 71% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (Γράφημα 1). Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε Ευρώ 788,4 εκατ., σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (Ευρώ 736,6 εκατ.). 
  5. Πέμπτο, στη βελτίωση που σημειώθηκε αφενός στις προθέσεις των καταναλωτών για αγορά κατοικίας και αφετέρου στις εκτιμήσεις των αρμόδιων τραπεζικών στελεχών (senior bank loan officers) αναφορικά με τη ζήτηση στεγαστικών δανείων το επόμενο τρίμηνο (Γράφημα 3), σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB, Euro area Βank Lending Survey, 2022 Q3).

 

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, παραμένουν θετικές, καθώς ενισχύονται στον βραχύ χρονικό ορίζοντα μέσω κινήτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2023, όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») και αφορούν

  • στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. προγράμματα «Εξοικονομώ»),
  • στις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ορεινός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της πολυπλοκότητας διαδικασιών, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη λήψη πίστωσης, την εγγραφή ακινήτου και τη λήψη άδειας κατασκευής.

Υπάρχουν, ωστόσο, και σημαντικές πηγές αβεβαιότητας στο τρέχον περιβάλλον. Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια και της συσταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας. 

Εξέλιξη των τιμών των οικιστικών και των εμπορικών ακινήτων

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας ο δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε σωρευτικά κατά 42%, ενώ οι δείκτες τιμών των γραφείων και των καταστημάτων κατέγραψαν αντίστοιχη πτώση που άγγιξε το 30%. Από το 2017 και μετά, οι τιμές, αρχικά των επαγγελματικών και στη συνέχεια των οικιστικών ακινήτων, ξεκίνησαν σταδιακά να ανακάμπτουν, ανακτώντας περίπου το 50% των απωλειών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων ακολουθεί ανοδική πορεία από το πρώτο τρίμηνο του 2018 (Γράφημα 1), με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να επιβραδύνεται ελαφρώς το 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, και να επιταχύνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2022, διαμορφώθηκε σε 11,2% έναντι 10,1% το δεύτερο τρίμηνο και 9,8%, το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Ως εκ τούτου, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 10,4% το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, οι τιμές των νέων ακινήτων (έως 5 ετών) αυξήθηκαν εντονότερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα παλαιά (11,4%, έναντι 9,6%), ενώ η ετήσια άνοδος των τιμών ήταν υψηλότερη στην Αθήνα (12%), έναντι της Θεσσαλονίκης (10,6%), των άλλων μεγάλων πόλεων (9,4%) και των λοιπών περιοχών (7,5%).

Παράλληλα με την άνοδο των τιμών των οικιστικών ακινήτων, αυξήθηκαν σημαντικά και οι καθαρές ΑΞΕ σε ακίνητα στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 αυξήθηκαν κατά 34,4% σε ετήσια βάση, ενώ ήταν σχεδόν τριπλάσιες από το αντίστοιχο μέγεθος του 2017 (Ευρώ 1,2 δισ. έναντι Ευρώ 0,4 δισ.). 

Επιπρόσθετα, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται, με τον δείκτη τιμών των γραφείων να έχει καταγράψει ετήσια άνοδο ύψους 1,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τον δείκτη τιμών των καταστημάτων να έχει αυξηθεί αντίστοιχα κατά 3,8% (Γράφημα 2). Σημειώνεται ότι, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι δείκτες τιμών των γραφείων και των καταστημάτων είχαν αυξηθεί κατά 2,2% και 2,7%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Όπως και στην αγορά κατοικιών, ο ρυθμός ανόδου των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων ήταν υψηλότερος στην Αθήνα σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιχειρηματικές προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών στον τομέα των κατασκευών διαμορφώθηκαν σε θετικό έδαφος το δεύτερο τρίμηνο του 2021, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο 2013, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα (βάσει των τριμηνιαίων μέσων όρων).

Το σχετικό ισοζύγιο απαντήσεων των επιχειρηματιών του τομέα ανήλθε σε 22,9 μονάδες, κατά μέσο όρο, το τρίτο τρίμηνο του 2022, αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Βάσει της ίδιας έρευνας, οι προθέσεις των καταναλωτών για αγορά κατοικίας το επόμενο δωδεκάμηνο, αν και έντονα αρνητικές, βελτιώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα, προσεγγίζοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα, δηλαδή την επίδοση του πρώτου τριμήνου του 2020 (Γράφημα 3). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση άνω του 12%, σημειώθηκε στις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας το 2022

Επενδύοντας σε ένα οικιστικό ακίνητο, ή αλλιώς διαμέρισμα, τοποθετείς το κεφάλαιο σου σε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο σου παράγει εισόδημα αλλά επίσης αυξάνει το κεφάλαιο σου μαζί με την αύξηση της αξίας του.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ελληνικά ακίνητα είναι στόχοι των funds για νέες επενδύσεις

Logistics και τουρισμός είναι οι δύο κλάδοι της εγχώριας αγοράς ακινήτων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον, ενώ τα funds περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο τοπίο στην αγορά κατοικιών και οι δέκα «καυτές» κατηγορίες

Τι ζητούν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και αγοραστές, πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές ενοικίασης και αγοράς κατοικιών στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
akinita_real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερβολικά υψηλό κόστος στέγασης για τρεις στους τέσσερις ενοικιαστές

Το 75% των ενοικιαστών βαρύνονται με κόστος στέγασης που ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώνουν το κόστος στέγασης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα καταστήματα και τα γραφεία που έγιναν «μαγνήτες» για τους επενδυτές

Υψηλά ενοίκια και επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο για τα καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Υψηλή ζήτηση για βιοκλιματικά γραφεία. Τι δείχνει η ετήσια έρευνα της Cerved για τα εμπορικά ακίνητα.