ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Panayiotis Tzamaros / SOOC

Έργα 440 εκατ. στην Υγεία επιταχύνονται από ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Αναβαθμίζονται οι υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Συμμαχίες. Ακολουθούν η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών και η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

Έργα προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στον χώρο της υγείας θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.  Ειδικότερα, το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας θα διαμορφωθεί σε έως και 246,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικού έργου στα νοσοκομεία και σε έως 193 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Υγείας αντίστοιχα.

Yπενθυμίζεται πως, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συστάθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), η οποία είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων του (δημόσια έργα υποδομών, υπηρεσιών παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ,) που μπορεί να χρηματοδοτούνται από εθνικά, ενωσιακά ή διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ κ.λπ) εφόσον ενταχθούν στο Πρόγραμμα λειτουργώντας ως διαχειριστής των έργων και μοχλός επιτάχυνσης.

Εκτός από την επιτάχυνση των έργων, στόχος του PPF είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων. Μεταξύ άλλων το PPF αναλαμβάνει τη  διαχείριση του χρονοδιαγράμματος των έργων, το συντονισμό με τρίτους (Υπουργεία κ.α.), τη διαχείριση συμβάσεων, τη διαχείριση κινδύνων και την παρακολούθηση και αναφορά προόδου.

Το PPF, μέσω της εμπειρίας του ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει τεχνογνωσία στην ωρίμαση περιουσιακών στοιχείων και την υλοποίηση έργων, εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου και ταχύτητα και ευελιξία στην πρόσληψη συμβούλων. Συμβάλει έτσι στην αποφόρτιση του δικαιούχου (πχ. υπουργεία), καθώς υποστηρίζει τις διοικητικές του δομές, με στενή παρακολούθηση, συντονισμό και εξασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων.

Σε ότι αφορά στα έργα υποδομών της Υγείας, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί: 

1) Προσθήκη 5ου ορόφου για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%

2) Επείγουσα αποκατάσταση 2ου ορόφου πνευμονολογικού τμήματος μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με προϋπολογισμό 0,9 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%

3) Ανακαίνιση -ανακατασκευή χώρων υγιεινής και εκσυγχρονισμός νοσηλευτικών μονάδων στα νοσοκομεία Τζάνειο, Μεταξά, Αττικόν και ΨΝΑ, προϋπολογισμού 4,95 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%

Επίσης, εντός πρώτου τριμήνου 2023 δημοπρατούνται τα εξής έργα δευτεροβάθμιας υγείας:

1) Ανακαίνιση διαφόρων τμημάτων και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος (2,78 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%).

2) Ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων στο Θριάσιο (2,23 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%).

3) Προσθήκη νέας πτέρυγας μονάδας βραχείας νοσηλείας της κλινικής παθολογικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου (2,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%).

4) Ανέγερση νέου κτιρίου στο νοσοκομείο Λαμίας με αμφιθέατρο για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ένταξη του νέου κέντρου ακτινοθεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος πυρηνικής ιατρικής (16,98 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%).

5) Πεζογέφυρα διασύνδεσης Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών-συγκροτήματος κτιρίων κλινικών λειτουργιών Πανεπιστημίου Πατρών (0,66 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%).

Εκτός από την αναβάθμιση εγκαταστάσεων στην Υγεία που έχει αναλάβει να προωθήσει, το PPF έχει αναλάβει μεταξύ άλλων  την κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών, τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, την κατασκευή ποδηλατόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, την αξιοποίηση του στρατόπεδου Γκόνου κ.α. Επίσης, εντός του 2023 αναμένεται να συμβασιοποιηθούν έργα όπως ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και η μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τα διόδια της Αττικής Οδού, μπορεί να ανεβούν έως 3,25 ευρώ

Η τελική σύμβαση προβλέπει δυνατότητα επιβολής μεταβλητών διοδίων μετά την παρέλευση πενταετίας. Ο νέος παραχωρησιούχος θα πληρώνει στο κράτος και αμοιβή 7,5% επί των ετήσιων εσόδων του δρόμου.
volos_limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για το λιμάνι Βόλου: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Το λιμάνι μπορεί να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα, ειδικά για αγροτικά προϊόντα, ενώ η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο του προσδίδει ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό και τον ΒΟΑΚ

Στις 29 Μαΐου η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, στις 31 Μαρτίου οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερα διόδια στην Αττική Οδό με τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μεταβλητό διόδιο με αύξηση στα 3,5 ευρώ για τις ώρες αιχμής και θα το μειώσει σε 2,5 - 2,6 ευρώ από 2,8 ευρώ σήμερα, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη. Πολύ σύντομα θα λάβουν τη νέα σύμβαση οι διεκδικητές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πωλείται το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προχωρά το σχέδιο επέκτασης

Η κυβέρνηση επιλέγει τον πιο ασφαλή τρόπο για να ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο. Business as usual από τις ΗΠΑ που δεν διαφωνούν με την απόφαση αλλά ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο αναβάθμισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έγινε... χρυσό το λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τι πληρώνει ο όμιλος Grimaldi

Ο ιταλικός όμιλος αποτιμά το λιμάνι στα 126 εκατ. ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της αξίας του ΟΛΠ, που έχει 27 φορές μεγαλύτερο τζίρο. Πηγές κοντά στον πλειοδότη αναφέρουν στο BD ότι ο σημερινός τζίρος του λιμανιού δεν αντικατοπτρίζει τα μελλοντικά μεγέθη.