ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΕΑΒ, haicorp.com

Άρχισε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το 49% των μετοχών της ΕΑΒ

Ο στρατηγικός επενδυτής στην ΕΑΒ θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ ΑΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ξεκίνησε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσκληση ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς - αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο στρατηγικός επενδυτής της ΕΑΒ θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ ΑΕ. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσκληση μπορεί να έχει σταλεί σε αεροδιαστημικούς και αεροναυπηγικούς κολοσσούς όπως η Dassault Aviation, η Airbus, η BAE και η Lockheed Martin, αλλά η εταιρεία που έχει προβάδισμα όπως είναι γνωστό είναι η αμερικανική Lockheed Martin. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ήδη μέσα στην ΕΑΒ, από το 1975, αφού είναι η εταιρεία που ουσιαστικά έστησε την ΕΑΒ, ενώ σήμερα εκεί ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των 83 ελληνικών F-16 Block 52  σε έκδοση Viper

Tο σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει τον μετασχηματισμό της εταιρείας με το «σπάσιμο» της σε δύο οικονομικές οντότητες την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία, ενώ το 51% θα παραμείνει στο ελληνικό Δημόσιο, όμως, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Mε την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς - αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.). 

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arxytas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στο χρονοδιάγραμμα οι εργασίες για το UAV «Αρχύτας»

Το έργο «Αρχύτας» προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία υπουργεία.
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Απογοητευμένοι οι καταναλωτές από το «καλάθι του νοικοκυριού»

Το 54,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν αγοράζει προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι, ενώ όσοι δήλωσαν ότι αγοράζουν από αυτό, το 67,7% απάντησε ότι λιγότερα από τα μισά προϊόντα, τονίζει η Ένωση.