ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μπαίνουν υποχρεωτικά και επώνυμα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υποχρεωτική συμμετοχή επωνύμων προϊόντων δεν αναμένεται να είναι περισσότερα από δέκα σε ισάριθμες κατηγορίες και θα αφορά κυρίως τις κατηγορίες τροφίμων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται για την υποχρεωτική προσθήκη επώνυμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ παράλληλα τον Φεβρουάριο θα κριθεί και τυπικά επιμήκυνση του.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν γίνει ήδη ανεπίσημες συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υποχρεωτική συμμετοχή των επωνύμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ χθες το μεσημέρι απεστάλη προς την ανεξάρτητη αρχή και εγγράφως η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας. Κι όπως έλεγαν οι σχετικές πηγές η προεργασία έχει γίνει και εντός της επόμενης εβδομάδας το αργότερο πρόκειται να εκδοθεί η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές η υποχρεωτική συμμετοχή επωνύμων προϊόντων δεν αναμένεται να είναι περισσότερα από δέκα σε ισάριθμες κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και λιγότερα από δέκα. Κυρίως θα αφορά τις κατηγορίες των τροφίμων, στις οποίες κυριαρχούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η σχετική ρύθμιση τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι έτοιμη και απομένει η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση της εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού». Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης έλεγαν μιλώντας προς το BD ότι κριτήριο για την παράταση του «καλαθιού» θα είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι «αν πχ ο πληθωρισμός πέσει στο 3% τότε δεν υπάρχει θέμα παράτασης, αν όμως συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε σίγουρα θα παραταθεί».

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα ανακοινωθεί στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου – σίγουρα πριν διαλυθεί η Βουλή. Η βέβαιη διάρκεια παράτασης, χωρίς την «ενοχλητική» εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι ένας μήνας, δηλαδή ως τις 30 Απριλίου. Δεν έχει όμως αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο της τρίμηνης παράτασης – ως τις 30 Ιουνίου – αλλά σ΄αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι «κόκκινες γραμμές» της  Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία συνεπικουρούμενη αφανώς από τις βιομηχανίες επωνύμων προϊόντων, που πλήττονται από την ταχύτατη άνοδο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, να την κάνουν σχεδόν απαγορευτική.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές έχουν από τώρα σχεδιάσει και ... «πασχαλινό καλάθι», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αρκούντως στην προεκλογική περίοδο, εφόσον τελικώς οι εκλογές γίνουν στις 9 Απριλίου. Μάλιστα οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προχθεσινή του συνέντευξη στο «καλάθι του νοικυριού», στη ΔΙΜΕΑ, αλλά και στο ισχυρό φαινόμενο της ακρίβειας, καταδεικνύει τις προεκλογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» για τα σούπερ μάρκετ τα νέα μέτρα για τις εκπτώσεις

Τέλος στις διπλές προσφορές μέσα στον ίδιο μήνα και στις προσφορές αμέσως μετά από μια ανατίμηση. Μόνο στο 7% των προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχουν γίνει αυξήσεις, τονίζει ο Α. Γεωργιάδης.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα... κάγκελα οι ισχυροί των τροφίμων για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Δυσφορία προκαλεί η ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μέσα από το «καλάθι». Να προστεθούν επώνυμα στη λίστα προτείνει το υπ. Ανάπτυξης. Μείωση της κατανάλωσης το 2022, δυσμενείς προβλέψεις για το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει σαρωτικούς ελέγχους στα ράφια σούπερ μάρκετ η Επ. Ανταγωνισμού

Πηγές της Επ. Ανταγωνισμού τονίζουν ότι θα γίνουν συγκρίσεις τιμών με αντίστοιχες στην Ευρώπη και θα ελεγχθούν οι πιθανές παρενέργειες από το καλάθι του νοικοκυριού στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Πιθανή παράταση του καλαθιού όλο το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται καλάθι για φθηνά παιχνίδια, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Το χριστουγεννιάτικο καλάθι παιχνιδιών θα περιλαμβάνει προϊόντα από 6 - 7 κατηγορίες και θα είναι υποχρεωτικό για μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, σούπερ μάρκετ και λιανεμπορίου που διαθέτουν ήδη παιχνίδια.
supermarket, trofima, proionta
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «άγνωστος πόλεμος» στα σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Με προειδοποιήσεις για αρνητική δημοσιότητα θέλει να... σπρώξει στο καλάθι ο υπουργός Ανάπτυξης τα κορυφαία προϊόντα της αγοράς. Γιατί αντιστέκονται πολυεθνικές και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, γιατί ανησυχούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κόντρες για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Τα «όχι» και η ιδιωτική ετικέτα

Αρνήθηκαν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στο «καλάθι» του υπ. Ανάπτυξης κορυφαίες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες. Στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στράφηκαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να καλύψουν τα κενά.