ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Standard & Poor's: Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κλειδί για αναβάθμιση

Πρόκληση για την Ελλάδα παραμένει η διατήρηση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με τον οίκο να θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ανάγκη η οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν σημείο – κλειδί προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. 

Ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει φέτος στο 1,4%, από 5,7% που είναι η εκτίμησή του για την ανάπτυξη το 2022, αλλά θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί κλάδοι της οικονομίας είναι λιγότερο «ευαίσθητη» τόσο στην αύξηση του ενεργειακού κόστους όσο και σε αυτήν των επιτοκίων. 

Παρά την ανθεκτικότητά της η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από το πιο δυσμενές διεθνές κλίμα για το 2023 και σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιστάθμισης της αρνητικής επίπτωσης στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της εργατικής δραστηριότητας στην οικονομία, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Μία από τις βασικές προκλήσεις για το τρέχον έτος αποτελεί η διατήρηση της πορείας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την πανδημία αλλά και την ενεργειακή κρίση, αλλά και από τον έκτακτο φόρο στα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών. 

Οι επικείμενες εκλογές μπορεί να εμποδίσουν, όπως αναφέρει ο οίκος, την επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και τη δυνατότητα και ικανότητα της κυβέρνησης αλλά όλα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δείκτη δημόσιου χρέους, επίσης, σε πτωτική πορεία. 

Παράλληλα προβλέπει ότι και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις λόγω των προγραμμάτων που υπάρχουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για την παγκόσμια οικονομία φέτος

Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πρωτιά στην ανάπτυξη, στάσιμη η οικονομία της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία έτρεξε σε τριμηνιαία βάση με ρυθμό 1,4%, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη και αυτή της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,1%. Έβδομη η Ελλάδα στην αύξηση της απασχόλησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2024 η Ελλάδα

Η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την καλή πορεία του τουρισμού και των επενδυτικών σχεδίων ενώ επισήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν συνδέονται μόνο με την τρέχουσα συγκυρία, αλλά με διαθρωτικά προβλήματα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Επιβράδυνση πληθωρισμού, ποιοι οι κίνδυνοι για οικονομία

Σε έκθεσή της, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, η τράπεζα τονίζει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί πορεία καλύτερη της ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χρήζουν προσοχής.