ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Supermarket
Φωτο: Shutterstock

Βαρύ πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με συνοπτικές διαδικασίες

Ανησυχία στον κλάδο προκαλεί η προαναγγελία υψηλού προστίμου σε μεγάλη αλυσίδα πριν ακόμη στείλει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Το «κυνήγι» της αισχροκέρδειας και το παιχνίδι εντυπώσεων στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η επικείμενη επιβολή υψηλού προστίμου σε «πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ», που έχει ήδη προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο του λιανεμπορίου -το BD έχει στη διάθεση του την επωνυμία της αλυσίδας, αλλά δεν θεωρεί σκόπιμη την αναφορά της πριν η ίδια αποστείλει τις απαντήσεις της στην αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ανησυχία αυτή οφείλεται, πρώτον, στο γεγονός ότι η προαναγγελία του προστίμου έγινε πριν ακόμη η συγκεκριμένη αλυσίδα απαντήσει στις αιτιάσεις της ΔΙΜΕΑ σχετικά τις διαπιστώσεις «παράνομης κερδοφορίας» -δηλαδή, είχε προεξοφληθεί η απόρριψη τους. Και δεύτερον, διότι στην προκειμένη περίπτωση η αλυσίδα η οποία πρόκειται να τιμωρηθεί «αγγίζει», λόγω του μεγέθους της, όλο τον κλάδο. Τούτο πρακτικά σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι δυσφημίζεται όλος ο κλάδος κι ως εκ τούτου οι κατηγορίες που απευθύνονται στο λιανεμπόριο και αφορούν το φαινόμενο της «αισχροκέρδειας» κατ΄αυτό τον τρόπο εμφανίζεται ότι «έχουν βάση».

Αυτές οι περιπτώσεις δίνουν την ευχέρεια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αντιμετωπίζει στα τηλεοπτικά πάνελ τις αντιπολιτευτικές επικρίσεις σχετικά με το τι κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου σε θέματα αισχροκέρδειας.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, λοιπόν, το σχεδόν αποφασισμένο πρόστιμο ίσως να είναι και μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ. Είναι το δεύτερο που επιβάλλεται σε μεγάλη αλυσίδα, το προηγούμενο ήταν σε βάρος της Lidl και ήταν ύψους 600.000 ευρώ. Το πρόστιμο αφορά δύο κατηγορίες παραβάσεων: πρώτον, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις προϊόντων με διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο του καταστήματος και, δεύτερον, αύξηση των περιθωρίων κέρδους πέραν των ορίων που επιτρέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και οι περιπτώσεις είναι αρκετές, κατά τις σχετικές πληροφορίες, δηλαδή δεν αφορούν ένα – δύο προϊόντα, αλλά πολύ περισσότερα.

Το ύψος του προστίμου δείχνει και το μέγεθος των παραβάσεων. Η συγκεκριμένη αλυσίδα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης του λιανεμπορίου, επιχειρεί για μία ακόμη φορά στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας να τροποποιήσει την φυσιογνωμία της, επιχειρώντας να αποβάλει τον χαρακτηρισμό της «ακριβής» που της έχουν αποδώσει οι καταναλωτές και να συμβαδίσει με το κλίμα της περιόδου, αναπτύσσοντας όλο και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.  

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση στο πρώτο δίμηνο του του 2023 συνεχίζει να «αγκομαχά», έστω κι αν οι πρώτοι δύο μήνες θεωρούνται παραδοσιακά οι πιο «φτωχοί» σε πωλήσεις. Εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με απώλειες περίπου 5% σε όγκο πωλήσεων και περίπου στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και ο Φεβρουάριος. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κόντρες για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Τα «όχι» και η ιδιωτική ετικέτα

Αρνήθηκαν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στο «καλάθι» του υπ. Ανάπτυξης κορυφαίες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες. Στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στράφηκαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να καλύψουν τα κενά.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καυτό» τρίμηνο ανατιμήσεων στα ράφια, μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων

Στο 8,6% η αύξηση των πωλήσεων το α' τρίμηνο για τις μικρές και μεγάλες αλυσίδες, που οφείλεται όμως στο «φούσκωμα» των τιμών περισσότερο από 10%. Ένα στα τέσσερα προϊόντα πουλήθηκαν με προσφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» κατανάλωσης γαλακτοκομικών, αρχίζουν μείωση τιμών οι εταιρείες

«Ψαλίδι» έως και 16% από την Όλυμπος στις τιμές των προϊόντων της, στην ίδια κατεύθυνση εξετάζουν να κινηθούν και άλλες εταιρείες. Οι μεγάλες ανατιμήσεις συμπίεσαν κατά 6,8% τον όγκο των πωλήσεων τον Μάρτιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανής απείθεια επιχειρήσεων: Έδιωξαν ελεγκτές της Επ. Ανταγωνισμού

Πρωτοφανής στα χρονικά η άρνηση ελέγχου από εταιρείες από πολλούς κλάδους τροφίμων (δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών). Πρόστιμα θα εξετάσει με επείγουσες διαδικασίες η Ολομέλεια της Επιτροπής.
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στη βιομηχανία τροφίμων για τη μείωση της κατανάλωσης

Πρωταθλητισμό στην Ευρώπη σε ανατιμήσεις έκαναν οι προμηθευτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και πλέον διαπιστώνουν με ανησυχία ότι συμπιέζεται σοβαρά ο όγκος των πωλήσεων και αρχίζουν να επανεξετάζουν την εμπορική πολιτική τους.