ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κορκίδης: Να αξιοποιήσει η Cosco τις παραναυτιλιακές ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε τη δυναμική και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επιχειρηματική κοινότητα για την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Ένα νέο κεφάλαιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών εμπορικών σχέσεων άνοιξε με την επίσκεψη του πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Τον πρέσβη συνόδευσαν η σύμβουλος ΟΕΥ, Λι Γινγκ, και ο γραμματέας ΟΕΥ, Λι Γανγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρέσβης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, για τη δυναμική και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επιχειρηματική κοινότητα για την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών με κινεζικές επιχειρήσεις, για την, μέσω του Πειραιά, προώθηση των προϊόντων τους, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ζήτησε από τον πρέσβη την παρέμβασή του, ώστε η Cosco να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες των υφιστάμενων παραναυτιλιακών ελληνικών επιχειρήσεων και απηύθυνε πρόσκληση στις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές σε τομείς της ελληνικής οικονομίας έχοντας τον Πειραιά ως βάση τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επιτυχή επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο και κατέστησε «πύλη εισόδου» των κινεζικών προϊόντων, και όχι μόνο, στην Ευρώπη. Αυτήν την «πύλη», είπε ο κ. Κορκίδης, το πειραϊκό επιχειρείν «περιμένει να ανοίξει αμφίδρομα», ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες στην κινεζική αγορά.

Με αφορμή την αναφορά στην αναζωογόνηση των ναυπηγικών μονάδων του κόλπου της Ελευσίνας, ο κ. Κορκίδης, αναφέρθηκε στα αισθήματα εκτίμησης που διατηρεί η κινεζική επιχειρηματική κοινότητα απέναντι στην ναυτιλία των Ελλήνων, αλλά και στις σημαντικές επενδύσεις εφοπλιστών από την Ελλάδα που κτίζουν εμπορικά πλοία στις κινεζικές γιάρδες. Είναι μια ευκαιρία, είπε, να αναπτυχθεί και σε αυτό το επίπεδο, συνεργασία μεταξύ των κινεζικών ναυπηγείων και ελληνικών επιχειρήσεων, που κατασκευάζουν υλικά όλων των τύπων και αναλώσιμα για τα πλοία, αλλά και επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις κατασκευές πλοίων, την τεχνογνωσία των οποίων και εξήρε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε με πρωτοβουλία του πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας σε μία «win win» σχέση, με τον πρέσβη να ανταποκρίνεται θετικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «ανάπτυξη θα έρθει μαζί». Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ τόνισε τη σημασία ανάπτυξης της μεγαλύτερης καλλιέργειας των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ενώ έκανε λόγο για δίαυλο διαλόγου με στόχο την επίλυση δέσμης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της COSCO.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζουντσένγκ, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2023, με θέμα «Διεθνοποίηση του Ναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά - Η ζωτική κινητήρια δύναμη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν με στόχο την ανάδειξη του Πειραιά ως Διεθνές εμπορικό, οικονομικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό κέντρο.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη τον κ. Κορκίδη πλαισίωσαν οι: Κ. Αχλαδίτης και Ν. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ΕΒΕΠ, αντίστοιχα, ο Σπ. Ξάνθης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ και εκπρόσωπος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και ο Γ. Ξηραδάκης, ναυτιλιακός σύμβουλος του ΕΒΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας (XRTC).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόδειγμα επιτυχίας η επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και ένας από τους τρόπους είναι διευκολύνοντας τον τουρισμό και τα ταξίδια μετά την πανδημία.
businessdaily-OLP-Limani-Peiraias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε ακτοπλόους και λιμάνια

Συμφωνήθηκε να υπάρχει κοινή δράση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τις υποδομές την ασφάλεια και τη λειτουργία των λιμένων και τη συνεργασία τους για τη μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Αυτή τη περίοδο το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανάγκη από ηρεμία

H μηνιαία διέλευση καθαρού φορτίου από το Σουέζ είναι άνω των 100 εκατ. τόνων πλήττοντας, πρωτίστως, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, τον Πειραιά, που υποδέχεται εβδομαδιαίως 50.000 κοντέινερς διερχόμενα από το Σουέζ.
businessdaily-OLP-Limani-Peiraias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΛΠ: Πέντε θέσεις ηλεκτροδότησης στο λιμάνι του Πειραιά εντός του 2024

Τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές τους προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν στα πλοία κατά τον ελλιμενισμό τους τη σύνδεσή τους με υποδομές παράκτιας ηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη πάνω από 10% η επιβατική κίνηση στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας 743.492 επιβάτες έχουν μετακινηθεί από το λιμάνι του Πειραιά στο πρώτο 15ήμερα του Ιουλίου. Στους τοπ προορισμούς τα νησιά του Αργοσαρωνικού φέτος.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Ανοικτή η πόρτα συνεργασίας του Πειραιά με κινεζικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων ελληνικών επιχειρήσεων του ευρύτερου πειραϊκού χώρου προς την κινεζική επαρχία Γιανγκσού.