ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
Φωτο: unsplash

Το νέο τοπίο στην αγορά κατοικιών και οι δέκα «καυτές» κατηγορίες

Τι ζητούν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και αγοραστές, πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές ενοικίασης και αγοράς κατοικιών στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών αλλά και δομικές αλλαγές των αναγκών κατοίκησης, οδηγούν τους καταναλωτές σε αναζήτηση διαφορετικών κατοικιών δημιουργώντας νέες τάσεις στην αγορά.

Περνώντας από τη μνημονιακή εποχή, στην πανδημική και μετέπειτα στην ενεργειακή κρίση με τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, οι καταναλωτές δείχνουν να στρέφονται σε διαφορετικές επιλογές για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στην καθημερινότητα αλλά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση το πρώτο 9μηνο του 2022, έναντι ανόδου 6,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Μάλιστα, κοιτάζοντας τις τιμές των κατοικιών σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζεται ετερογένεια στις μεταβολές, με τις πιο σημαντικές αυξήσεις να εμφανίζονται σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων κατά το εννεάμηνο του 2022 σημειώθηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, στην Αθήνα κινήθηκαν στο 12% στη Θεσσαλονίκη στο 10,5% ενώ την ίδια περίοδο οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,4%, αρκετά ενισχυμένες έναντι των παλαιών διαμερισμάτων κατά 9,7%.

Τιμές μίσθωσης κατοικιών 80τμ-110τμ, με minimum 2 Y/Δ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, στην Αττική

Αττική

 Κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης σε €/τ.μ.

Ανώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης σε €/τ.μ.

Μέση ζητούμενη τιμή/περιοχή

Αμπελόκηποι

7,4

8,3

7,85

Παγκράτι

9,2

11,6

10,4

Κυψέλη

6,5

8,6

7,55

Γλυφάδα

8

18

13

Βούλα

8,5

14,5

11,5

Παλαιό Φάληρο

8

13,9

10,95

Νέα Σμύρνη

8

10,9

9,45

Καλλιθέα

8

9

8,5

Νέος Κόσμος

7,2

8,6

7,9

Περιστέρι

6

8,6

7,3

Πετρούπολη

7

8

7,5

Κηφισιά

10

12

11

Μαρούσι

9

11,8

10,4

Χολαργός

10

14

12

Χαλάνδρι

10

13,6

11,8

Πειραιάς

7,6

12

9,8

Μέση ζητούμενη τιμή 

8,15

11,4

9,8

Τιμές αγοράς κατοικιών άνω του 1ου ορόφου 75-110τμ στην Αττική

Αττική

Έως 5 ετών Σε €/τ.μ.

Άνω των 35 ετών Σε €/τ.μ.

Αμπελόκηποι

3.100-3.600

Από 1.190

Νέα Σμύρνη

2.900-3.700

Από 1.150

Καλλιθέα

2.800-3.300

Από 1.285

Κάτω Γλυφάδα

5.200-5.600

Από 2.900

Ζωγράφου

2.800-3.200

Από 1.250

Περιστέρι

2.300-2.850

Από 800

Αγία Παρασκευή

3.150-4.100

Από 1.570

Μαρούσι

3.170-4.000

Από 1.100

Ποιες είναι οι νέες τάσεις

Οι νέες τάσεις στην αγορά ή ενοικίαση στέγης εμφανίστηκαν ήδη από την έναρξη της πανδημίας και συνεχίστηκαν έως και σήμερα ακολουθώντας τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, οι περιοχές που επέλεξαν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ή/και αγοραστές που θέλησαν να μετακομίσουν σε διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας, νεότερα ηλικιακά, σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο, χωρίς να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια από τα ήδη διαθέσιμα για διαμέρισμα στα «καλά» προάστια της Αττικής, οδηγήθηκαν κυρίως σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής ή/και σε περιοχές όπως Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Παιανία, Ραφήνα, Γέρακα, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πόρτο Ράφτη κλπ. Για τον λόγο αυτό στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφονται και οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις, πρωτίστως των ζητούμενων τιμών ενοικίασης.

Στη συνέχεια, η τάση που κέρδισε έδαφος κυρίως στους εργαζόμενους με παιδιά, ήταν η αναζήτηση κατοικίας με ένα επιπλέον δωμάτιο που θα μπορεί να διαμορφωθεί σε γραφείο για να μπορούν να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα μέσω τηλεργασίας. Δεν είναι λίγοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών που διατηρούσαν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τμ-60 τμ, που αρχίζουν να «υιοθετούν» την ιδέα να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στη κατοικία τους διαμορφώνοντας ένα χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση αν είναι δυνατόν στην υπάρχουσα κατοικία τους, είτε να αναζητήσουν κατοικία προς ενοικίαση ή/και αγορά που να υποστηρίζει τις νέες ανάγκες.

«Μην ξεχνάμε ότι πλέον δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχουν υιοθετήσει το zοοm, το skype ή και οποιαδήποτε άλλη μορφή live ηλεκτρονικής επικοινωνίας με πελάτες ή/και συνεργάτες τους, κατανοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο «κερδίζουν» χρόνο από τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και μηνιαία κόστη» τονίζει ο κ. Μπάκας.

Η «χρυσή» δεκάδα για την αγορά ή/και ενοικίαση κατοικιών

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες τάσεις της αγοράς και τις γειτονιές που τραβούν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών και ενοικιαστών διαμορφώνεται η βασική 10αδα των ακινήτων που καταγράφουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Πιο αναλυτικά:

  1. Ακίνητα έως 30τμ-40τμ: Πρόκειται για ακίνητα κυρίως σε φοιτητικές περιοχές ή/και σε περιοχές με έντονη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως είναι το ιστορικό κέντρο, το Αιγάλεω, οι περιοχές του Ζωγράφου και του Νέου Κόσμου, το Γκάζι, ο Βοτανικός και το Παγκράτι.
  2. Ακίνητα από 40τμ έως 50τμ : Εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Παγκράτι, Ζωγράφου, Αμπελόκηποι, Εξάρχεια, Κουκάκι,  Νέος Κόσμος, Θησείο, Βύρωνας, Πειραιάς, Αιγάλεω) και αφορούν σε ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για ιδιοκατοίκηση από έναν νέο άνθρωπο ή/και ως ακίνητα εκμετάλλευσης.
  3. Ακίνητα από 50τμ έως 65τμ: Δυάρια που μπορεί να διαθέτουν 2 Υ/Δ έστω μικρής επιφάνειας. Η μεγαλύτερη ζήτηση για τέτοια ακίνητα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως Εξάρχεια, Παγκράτι, Λυκαβηττό, Βύρωνα, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Γκάζι, Νέο Κόσμο καθώς και στη Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο και στις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά. Καθώς και σε περιοχές που διαθέτουν στάση του μετρό.
  4. Ακίνητα έως 75τμ-85τμ: Πρόκειται για ακίνητα που διαθέτουν τουλάχιστον 2 Υ/Δ κατάλληλα για οικογένειες με 1-2 παιδιά μικρής ηλικίας όπου μπορούν να μείνουν στο ίδιο παιδικό δωμάτιο. Κυρίως η ζήτηση αφορά σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Νέο Ηράκλειο, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Ίλιον, Γαλάτσι, Αμπελόκηποι, Βύρωνας, Ν.Ιωνία, Γαλάτσι, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι και Κολωνάκι. Καθώς και σε περιοχές που διαθέτουν στάση του μετρό.
  5. Ακίνητα 85τμ-110τμ: Ακίνητα που διαθέτουν τουλάχιστον 3 Υ/Δ έστω και μικρής επιφάνειας αλλά και 1 μπάνιο και WC. Κυρίως σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Μοσχάτο, Άνω Γλυφάδα, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αμπελόκηποι, Βύρωνας, Ζωγράφου, Πετρούπολη, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Υμηττός,  Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Χαλάνδρι, Πεύκη, Νέο Ψυχικό, Μαρούσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Ερυθραία. Καθώς και σε περιοχές που διαθέτουν στάση του μετρό.
  6. Ακίνητα 100τμ-120τμ: Ακίνητα με 3 Υ/Δ , κατάλληλα για οικογένεια, με πιο άνετα υπνοδωμάτια σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα,  Άλιμος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Γέρακα, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Πεύκη, Νέο Ψυχικό, Νέα Φιλοθέη. Καθώς και σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής στο παραλιακό μέτωπο.
  7. Ακίνητα 120τμ-150τμ: Ακίνητα με 3-4Υ/Δ ή με χώρο γραφείου, σε μεγάλο ποσοστό μεζονέτα σε περιοχές των Βορείων Προαστίων όπως η Κηφισιά, Πάτημα Χαλανδρίου, Γέρακας, Δροσιά, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Ερυθραία, Κάτω Κηφισιά. Αλλά και σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων όπως Βάρη, Βούλα, Γλυφάδα και Άλιμο. Ενώ κινητικότητα καταγράφεται και σε περιοχές όπως το  Κορωπί, Πόρτο Ράφτη και Παιανία.
  8. Ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 70.000€: Ακίνητα με στόχο κυρίως την επένδυση και την άμεση εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας ή/και βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακίνητα που ανάλογα με τη περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα μπορεί να είναι μη ανακαινισμένα.
  9. Ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 με 2 Υ/Δ: Ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες που ανάλογα με τη περιοχή σε μεγάλο ποσοστό είναι ακίνητα μη ανακαινισμένα.
  10. Ακίνητα με ζητούμε τιμή πώλησης έως 300.000 με 2 Υ/Δ: Ακίνητα κατάλληλα για οικογένεια που ανάλογα τη περιοχή μπορεί να είναι είτε νεότερα ηλικιακά (μετά το 1980-1990) ή/και παλαιότερα αλλά πλήρως ανακαινισμένα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Οι 15 «καυτές» περιοχές με τιμές έως 8.000 ευρώ/τ.μ.

Στα ύψη οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στα νότια προάστια, ενόψει της επένδυσης στο Ελληνικό, έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα. Σταθερά υψηλές οι τιμές για ακίνητα σε Κολωνάκι, βόρεια προάστια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι τιμών στις νεόδμητες κατοικίες με αυξήσεις έως 8,9% μέσα στο 2020

Η μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών ηλικίας έως 5 ετών προκάλεσε αύξηση τιμών διπλάσια από το μέσο όρο της αγοράς και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τι δείχνει έρευνα της RE/MAX Ελλάς.
akinita_real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνουν οι τιμές κατοικιών στις περιοχές του προγράμματος «Σπίτι μου»

Η προσφορά ακινήτων στις φθηνές περιοχές του προγράμματος για τη στέγαση νέων είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ήδη αύξηση 5% - 10% στις τιμές κατοικιών που δυσκολεύει την αναζήτηση από τους ενδιαφερόμενους.
akinita_times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρό και Airbnb εκτινάσσουν στα ύψη τα ενοίκια κατοικιών στην Αθήνα

Άλμα έως 15% στα ενοίκια που ζητούνται στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι νέοι σταθμοί μετρό και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ενισχύουν το ενδιαφέρον. Χρειάζονται πλέον 750 ευρώ τον μήνα για ένα σπίτι 80 τ.μ..