ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koutentakis-Piraiws_bank-Πειραιώς
Ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Β. Κουτεντάκης: Καίριος ο ρόλος των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με υψηλούς δείκτες ρευστότητας, και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Έχοντας ανατρέψει την αρνητική εικόνα των προηγούμενων ετών και όντας πλέον θωρακισμένες επαρκώς, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε χρηματοδότηση, ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς.

Από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου The Greek economy: Looking into the future που πραγματοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας με την περαιτέρω ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης και τη συμβολή τους στη διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παράλληλα, θα αποτελέσουν μοχλό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν καλύψει τεράστια απόσταση τα τελευταία χρόνια, είναι θωρακισμένες σε ικανοποιητικό βαθμό, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με υψηλούς δείκτες ρευστότητας,  ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, πολύ βελτιωμένους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και υγιή σχέση δανείων προς καταθέσεις, είπε ο κ. Κουτεντάκης. Στο πλαίσιο αυτό, και το 2022 κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις, με καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ. ευρώ και νέες καταθέσεις άνω των 8 δισ. ευρώ. Για το 2023 η προσδοκία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν επιταχυνόμενη καθαρή πιστωτική επέκταση, υψηλότερη από πέρυσι ενώ είναι καθοριστική είναι η συμβολή τους στην διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων της τάξης των 87 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 -2027.

Καίρια είναι η συμβολή των τραπεζών στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων πελατών τους, του κράτους αλλά και των δικών τους λειτουργιών ώστε να γίνει απλούστερη η επαφή με το σύνολο των πελατών τους, επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης ενώ όσο αφορά την πράσινη μετάβαση, οι τράπεζες καλούνται να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, και εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Ερωτώμενος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι η εκτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει και το 2023 σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης καθώς, συγχρόνως με την καλή δομική δουλειά που γίνεται, υπάρχει μια σειρά από θετικούς καταλύτες, όπως η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία (Next Generation EU, ΕΣΠΑ), οι αυξημένες τουριστικές εισπράξεις σε επίπεδα μάλιστα ρεκόρ όπως αναμένεται, καθώς και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μαυρογιάννης: Οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών

Ο Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός ενός τραπεζικού οργανισμού προϋποθέτει την υλοποίηση εκατοντάδων έργων που πρέπει να εναρμονίζονται με τους στόχους μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Koutentakis-Piraiws_bank-Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κουτεντάκης: Αλληλένδετα βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως αλλάζει ο ρυθμός του μετασχηματισμού και η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξυπηρέτησης του πολίτη έχει λειτουργήσει σαν καταλύτης για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
Digital Banking
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ψηφιακή εποχή οδεύουν οι ελληνικές τράπεζες

Σχεδόν στο 100% του συνόλου βρίσκονται πλέον, οι προσφερόμενες ψηφιακές υπηρεσίες συναλλαγών. Έτσι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και τον ανταγωνισμό που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από τους καλούμενους τρίτους παίκτες.
Digital Banking
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την παραδοσιακή τραπεζική

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ψηφιακή ωριμότητας ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, και προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ του φυσικού δικτύου καταστημάτων και των ψηφιακών δικτύων.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι από τα crypto και η ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης

Παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και σε μία σειρά κινδύνων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.