ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
Φωτο: Shutterstock

ΥΠΑΑΤ: Εντός του μήνα η επαναπροκήρυξη τριών υποέργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρόκειται για τα υποέργα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» και «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών». Το συνολικό ύψος αυτών των υποέργων φτάνει τα 110 εκατ. ευρω.

Εντός Απριλίου θα επαναπροκηρυχθούν τρία υποέργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υλοποιούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εν λόγω επαναπροκήρυξη αφορά τα υποέργα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» με Δημόσια Δαπάνη 65.000.000 ευρώ και «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» με Δημόσια Δαπάνη 35.000.000 ευρώ, για τα οποία το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και κατά την πρώτη πρόσκληση.

Το τρίτο υποέργο, που θα επαναπροκηρυχθεί, αφορά την «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» με Δημόσια Δαπάνη 10.000.000 ευρώ και θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτικών συλλογικών φορέων που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες της πρώτης πρόσκλησης για την υποβολή επενδυτικής πρότασης. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας «με τις προσκλήσεις αυτές επιδιώκεται η μεταρρύθμιση και ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα μέσω:

  • κινήτρων για την ανάπτυξη συλλογικών μορφών
  • ανάπτυξης δεξιοτήτων και διάδοσης των γνώσεων
  • εισαγωγής ψηφιακών εργαλείων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μετατροπής των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων σε ανταγωνιστικές αγροτικές επιχειρήσεις
  • αύξησης της προστιθέμενης αξίας των τελικών προϊόντων και της ικανοποίησης των καταναλωτών
  • προώθησης της εξωστρέφειας στις διεθνείς αγορές
  • δημιουργίας αλυσίδων εφοδιασμού με τρόφιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας και προώθησης της ουσιαστικής διασύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και
  • ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών και των τοπικών κοινοτήτων».

Τέλος, σε ότι αφορά την 1η προκήρυξη του υποέργου «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», μέχρι σήμερα εγκρίθηκε το 78,82% των υποβληθέντων αιτήσεων με το ποσό της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται σε 139.672.529,53 ευρώ και τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε 274.138.052,50 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικά σχέδια ύψους 40,5 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από αγρότες

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβλήθηκε το τρίτο αίτημα για πληρωμή 1,72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν πλέον στα 12,8 δισ. ευρώ, με τον κ. Σκυλακάκη να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλλει και τρίτο αίτημα.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΠ 2023 - 2027: Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.