ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λύση για τα χρέη στην εφορία ζητά η αγορά, άκαρπες οι δύο νέες ρυθμίσεις

«Κόβονται» λόγω αυστηρών προϋποθέσεων οι περισσότερες αιτήσεις που υποβάλλουν μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες για υπαγωγή στις δύο νέες ρυθμίσεις των 36 - 72 δόσεων και για την αναβίωση παλαιών προγραμμάτων 120 δόσεων.

Με «ψυχρολουσία» μοιάζει αυτό που έπαθαν χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας, εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι με που άνοιξε η πλατφόρμα για να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους, διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται δεκτή.

Το θέμα έφεραν στο προσκήνιο με ανακοινώσεις τους οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και Παύλος Ραβάνης, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως πάντως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιοριστεί στην έκδοση απλώς μιας ανακοίνωσης χωρίς να αναδείξει πλήρως τη σημασία και τη διάσταση που έχει το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει επισημάνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, περίπου οι οκτώ στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται, ενώ όσες γίνονται δεκτές επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επιτόκια. Και καλεί τα κόμματα εξουσίας να δεσμευτούν ότι με τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης θα λύσουν το πρόβλημα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου στη νέα ρύθμιση «υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Όμως το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολόγισε καθόλου το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και τα χρέη που γεννήθηκαν τότε. Άρα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών μένει εκτός της νέας ρύθμισης, ενώ εκτιμώ ότι και οι λίγοι που τελικά θα υπαχθούν, θα πιεστούν πάρα πολύ εξαιτίας του μεγάλου ύψους των επιτοκίων. Το ποσοστό 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις είναι σίγουρα ένας επιπλέον πονοκέφαλος», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Επίσης, κατά τον πρόεδρο του ΕΕΑ, «δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί. Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την προϋπόθεση». Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Χατζηθεδοσίου κάνει λόγο «για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα». Και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευτεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη. Αν δεν δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι συνέπειες για το επιχειρείν και την οικονομία θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Ραβάνης τονίζει πως «η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις 120 δόσεις, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, γι’ αυτό και έχασαν τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης».

Σημειώνεται ότι για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές που γεννήθηκαν μετά το 2019 με την πάγια ρύθμιση της εφορίας, δηλαδή το πολύ σε 24 δόσεις και για να γίνει αυτή η ρύθμιση απαιτείται η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν σημαντικές οφειλές μετά το 2019 λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Ραβάνης αναφέρει ότι «μόνη και άμεση λύση, την οποία ζητάμε να εξετάσει η κυβέρνηση, είναι η ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων, για όλα τα χρέη προς Δ.Ο.Υ και ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί η “ανάσα” που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν, προς όφελος και της αγοράς και της κοινωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο σχέδιο για ρυθμίσεις χρεών θα εξεταστεί μετά τις εκλογές

Αλλαγές σε προϋποθέσεις και «κόφτες» που έχουν δυσκολέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρατούν χαμηλά τη συμμετοχή στις νέες ρυθμίσεις έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι 455 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν τον Νοέμβριο

Αυξημένοι κατά 98.110 είναι τον Νοέμβριο του 2022 οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Από τους οφειλέτες, 2.045.763 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.406.550 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άφεση» χρεών στην εφορία μόνο μετά από.... βασανιστική διαδικασία

Πώς θα περνούν οφειλές στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη για να διαγράφονται ύστερα από δέκα χρόνια: πρώτα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να έχει ζητηθεί ποινική δίωξη.