ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Αρνητική πρόβλεψη από Moody's για την ευρωζώνη

Από «σταθερό» σε «αρνητικό» μείωσε το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της ευρωζώνης ο οίκος Moody's, εν μέσω ανησυχιών για τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Στην κατεύθυνση της υποβάθμισης πιστοληπτικών αξιολογήσεων θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο οίκος Moody's, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι υιοθέτησε αρνητική πρόβλεψη (outlook) για την πορεία της ευρωζώνης, εν μέσω δυσμενών επιδράσεων που θα συνεχίσει να δέχεται από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η αρνητική πρόβλεψη για την πιστοληπτική αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης αντανακλά το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν μικρά δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος, προσθέτει η Moody's θα επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανοικτών οικονομιών της ευρωζώνης το 2020, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή εσωτερική ζήτηση, η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και η μικρή δημοσιονομική χαλάρωση θα περιορίσουν τις επιπτώσεις.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αρνητική πρόβλεψη, κατά την Moody's είναι τρεις: η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους στις χώρες της ευρωζώνης και ο αυξημένος κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει «ραντεβού» με τον οίκο Moody's στις 8 Μαΐου, όταν θα ανακοινωθεί η νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου. Παρά τον προβληματισμό του οίκου για την πορεία της ευρωζώνης συνολικά, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody's είχε εκφράσει από τον Σεπτέμβριο τον προβληματισμό της για την επιβράδυνση του ρυθμού προώθησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στη γήρανση του πληθυσμού και στο υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο οίκος τόνιζε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την ανάγκη να ενισχυθούν οι τομείς παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ υπογράμμιζε ότι είναι σχετικά ασθενής η υποστήριξη που έχει στην Ευρώπη η καινοτομία, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι χώρες που θα προσαρμοσθούν καλύτερα στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία θα είναι αυτές που θα έχουν και τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές, τόνιζε η Moody's.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.