ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελεγκτές της εφορίας με τάμπλετ αρχίζουν εφόδους σε τουριστικά θέρετρα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν οι θερινοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ και με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».

Θερινή εξόρμηση με πάνω από 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές εν όψει της κορύφωσης του τουριστικού ρεύματος ετοιμάζει η ΑΑΔΕ εξοπλίζοντας τους εφοριακούς με νέα σύγχρονα εργαλεία για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης παραστατικών από την πλατφόρμα myDATA.

Με τα τάμπλετ ανά χείρας και με την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και θα εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα θα μπορούν να:

  • Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
  • Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων  στην πλατφόρμα myDATA.
  • Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης (εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις ή είναι υπότροποι)
  • Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου με τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Η πρώτη μεγάλη απόβαση των ελεγκτών στα νησιά έχει προγραμματισθεί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στους καταστηματάρχες που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να μην έχουν στείλει τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Επισημαίνεται ότι το ποινολόγιο προβλέπει ότι η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται: 

  • Άμεσα για 48 ώρες εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ' αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης που ενεργείται από αστυνομικό υπάλληλο με τη σύμπραξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του εξουσιοδοτούμενου από αυτόν υπαλλήλου, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, «κλειστό λόγω/ φορολογικών παραβάσεων/παρεμπόδισης διενέργειας φορολογικού ελέγχου/απειλής χρήσης βίας σε βάρος υπαλλήλου της ΑΑΔΕ/χρήσης βίας σε βάρος υπαλλήλου της ΑΑΔΕ/παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, από.....................(ημερομηνία - ώρα) έως.............. (ημερομηνία - ώρα), σε εκτέλεση της υπ' αρ............ πράξης/απόφασης και ταινία με την ένδειξη στην αγγλική γλώσσα, κατά περίπτωση, "closed due to tax violations/prevention of tax audit/threat of use of violence against IAPR employee/use of violence against IAPR employee/infringement or falsification or interference in the operation of tax electronic mechanisms, from...... (date - time) until.........(date - time) in execution of No... decision/act"».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς κέρδη μπροστά στην εφορία οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις

Οι 2.250 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις πλήρωσαν τα έξι στα δέκα ευρώ των φόρων εισοδήματος, συνολικού ύψους 2,8 δισ. Ζημιές συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ δήλωσαν περισσότερες από 125.000 επιχειρήσεις.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν πίσω οι δηλώσεις εισοδήματος, εξετάζει παράταση το ΥΠΟΙΚ

Μόνο 3,8 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 6,5 εκατ. έχουν υποβληθεί ως τώρα, πιθανή η παράταση ως το τέλος Αυγούστου με καταβολή δύο δόσεων χωρίς πρόστιμο. Τρεις στους δέκα έχουν πάρει σημειώματα με πρόσθετο φόρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου... αστραπή από ΑΑΔΕ σε συνεπείς φορολογούμενους

Όσοι δεν έχουν εκκρεμότητες θα λαμβάνουν την πίστωση φόρου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ήδη τρεις στους δέκα από τους πρώτους που υπέβαλαν δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν τα λεφτά τους μέσα σε τέσσερις ημέρες.