ΓΔ: 1424.33 2.21% Τζίρος: 125.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για την πορεία της οικονομίας

Έρχονται μεταξύ 24 Μαΐου και 30 Ιουνίου οι νέες συστάσεις της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τέσσερα χρονικά ορόσημα που «τρέχουν» από την ερχόμενη εβδομάδα έως τον Ιούνιο θα κρίνουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, του προϋπολογισμού του πληθωρισμού και των μέτρων στήριξης και του ύψους των πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με βάση τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθούν το 2024.         

Ειδικότερα οι ημερομηνίες σταθμοί είναι:  

  • 24 Μαΐου. Θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024 με τη βασική ντιρεκτίβα να προβλέπει χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ δημοσιονομικό έλλειμμα και διασφάλιση της σταδιακής αποκλιμάκωσης του χρέους. Ένα πρώτο στίγμα για το πού θα σταθεί ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει δοθεί από την Κομισιόν με τις εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που το τοποθετούν στη περιοχή του 2,3% του ΑΕΠ, αλλά το ακριβές ύψος θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, όταν θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα, ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισημαίνεται ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023, ανεβάζοντας τον στόχο ακόμα υψηλότερα: στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, με τη δημοσιονομική προσαρμογή στο τελευταίο έτος να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Τα νέα πλεονάσματα αλλά και οι οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες που μπαίνουν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στενεύουν τα περιθώρια για παροχές.
  • 7 Ιουνίου. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο.  Όλα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%, καθώς θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης από 356,2 δισ. ευρώ ή 171,3% του ΑΕΠ το 2022 θα αυξηθεί στα 360 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 162,6%. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 150,8% του ΑΕΠ το 2024, στο 142,6% το 2025 και στο 135,2% το 2026.
  • 9 Ιουνίου. Θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο. Παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στην περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022. Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς, 11,4%, επιτείνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
  • 30 Ιουνίου. Θα υπάρχει εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο Απρίλιος έκλεισε με υπερεισπράξεις 1,63 δισ. ευρώ, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα υπάρξει νέα υπέρβαση τον Μάιο, καθώς η κούρσα στα έσοδα από φόρους συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι ο Μάιος θα κινηθεί πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού για άντληση 4,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 25,06 δισ. ευρώ και σε 32,36 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο. Η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ανάπτυξη επιτρέπουν στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση του «Market pass» έως τον Οκτώβριο ή ως τα τέλη του έτους, σε περίπτωση που η κούρσα στις τιμές των τροφίμων συνεχιστεί.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και οι επτά προκλήσεις στην οικονομία

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το νέο οικονομικό επιτελείο: από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ως την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ποια είναι τα 15 ορόσημα

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει τρία αιτήματα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων και δύο για το σκέλος των δανείων. Έως το τέλος Αυγούστου νέο αίτημα για δάνεια 5 δισ. και επιδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ.