Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ ευρωζώνης για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 37,4% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Μπορεί ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη να υποχώρησε στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2015, όμως η Ελλάδα συνέχισε να διατηρεί τα πρωτεία και στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΚΤ,  ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παρέμεινε στο υψηλότερο ποσοστό (37,4%) ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη υποχώρησε στο ναδίρ, αγγίζοντας το 3,41% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015. Αρκετά υψηλός διατηρείται ο δείκτης των κόκκινων δανείων και στην Κύπρο αγγίζοντας το 20% και ακολουθούν οι Πορτογαλικές τράπεζες με 10%.

Σε αντίθεση με τις επιδόσεις τους στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Μάλιστα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σε υψηλότερο επίπεδο (15,9%) από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (14,37%).

Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες με κριτήριο την ρευστότητα τους. Ο σχετικός δείκτης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερος από το 150% που είναι και ο μέσος όρος στην ευρωζώνη. Τον υψηλότερο δείκτη διαθέτουν οι τράπεζες στη Σλοβενία (350%) και ακολουθούν οι Κυπριακές τράπεζες με δείκτη που κυμαίνεται στο 340%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

De Quintos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα ΕΚΤ στην Αθήνα για τα NPL: Διερευνήστε όλες τις πιθανές λύσεις

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλες τις πιθανές θεσμικές λύσεις για την ενίσχυση της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Να προχωρήσει άμεσα η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο Ηρακλής καθώς τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.