ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:12:51 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.

Περισσότερο αισιόδοξος για το δύσκολο παζλ των νέων «κόκκινων» δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία εμφανίστηκε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Αντρέα Ενρια σε σημερινή συνέντευξή του, καθώς χαρακτήρισε ως «ακραία» προηγούμενη πρόβλεψή του ότι αυτά μπορεί να φθάσουν στα 1,4 τρισ. δολάρια. 

Ο κ. Ενρία θεωρεί, πλέον, ότι οι πιθανότητες να επαληθευθεί ένα τέτοιο σενάριο είναι μικρές, αν και απέφυγε να προχωρήσει σε μία νέα εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθούν τα στοιχεία που θα στείλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μέχρι αύριο, στον SSM αναφορικά με το σύνολο των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής, λόγω και των μέτρων στήριξης που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας. Και τούτο διότι δεν επιτρέπουν σε μία τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειλήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί. Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Ενρία οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ.

Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από την «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης. Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση του κ. Ενρία είχε κριθεί ως υπερβολική από τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι τόνιζαν ότι εάν επαληθεύονταν μία τέτοια πρόβλεψη, αυτό αυτόματα θα μεταφράζονταν σε πλήγμα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πολύ χειρότερο από αυτό που δέχθηκε κατά της διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Μάλιστα σε ανάλυσή της η Allianz και βασιζόμενη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, εκτιμούσε ότι το εύρος πιθανής αύξησης των «κόκκινων» δανείων μεταξύ 254 και 382 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε μια εκτίμηση ότι, στη χειρότερη περίπτωση, το απόθεμα προβληματικών δανείων δεν θα αυξηθεί πέραν των 890 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021

Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο κ. Ενρία εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε «παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είμαι ικανοποιημένος που η «πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για τη δημιουργία μίας τέτοιας τράπεζας έχει υποβάλει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας . Από την πλευρά του ο κ. Ενρία αποσαφήνισε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές. Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος: Να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός αναγκαστικής εκτέλεσης

Ο γενικός διευθυντής της Intrum Hellas σημείωσε πως τα επόμενα έτη, σημαντικός όγκος ακινήτων θα αποκτηθεί από τις real estate εταιρείες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση bad bank

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,8% διαπιστώνει η ΤτΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει πολύ υψηλός, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.