ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
De Quintos
Φώτο: ΑΠΕ

Μήνυμα ΕΚΤ στην Αθήνα για τα NPL: Διερευνήστε όλες τις πιθανές λύσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλες τις πιθανές θεσμικές λύσεις για την ενίσχυση της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), που μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, υπογράμμισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και αρμόδιος για τα θέματα τραπεζικής εποπτείας, Λουίς ντε Γκίντος, τονίζοντας τις αδυναμίες της Δικαιοσύνης και την ανάγκη να διερευνήσει η κυβέρνηση όλες τις πιθανές λύσεις θεσμικού χαρακτήρα για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική εργαλειοθήκη για τα NPL.

Επίσης, ο κ. ντε Γκίντος άσκησε κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας που εφάρμοσαν την τελευταία δεκαετία, μίλησε για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και ζήτησε γρήγορη εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, αλλά και βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και το  Konrad Adenauer Stiftung (KAS), ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έκανε διεξοδική αναφορά στη βασική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, «την αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομιας», όπως χαρακτήρισε το πρόβλημα των NPL, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

  • Η διαδικασία εξομάλυνσης του χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το πολύ υψηλό επίπεδο NPL (περίπου 41,2%) είναι η βασική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών και η μείωσή του πρέπει να παραμείνει βασικός στόχος.
  • Με υψηλό ποσοστό NPL οι δανειοδοτικές δυνατότητες των τραπεζών περιορίζονται σοβαρά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μειωθούν τα NPL προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες των τραπεζών να παρέχουν χρηματοδότηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να στηρίξουν την ανάπτυξη.
  • Όλες οι λεωφόροι για τη μείωση των NPL και όλες οι πιθανές προσθήκες στην εργαλειοθήκη θεσμικών μέτρων πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και να αξιοποιηθεί πλήρως το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά.
  • Επιπλέον, η αποκατάσταση της κουλτούρας των πληρωμών είναι πολύ σημαντική. Κατά την τελευταία δεκαετία, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει, επεκτείνει ή τροποποιήσει έναν αριθμό νόμων με στόχο την προστασία των κυρίων κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα. Ενώ αυτό ήταν εν μέρει δικαιολογημένο από την οικονομική κρίση, προκάλεσε μια γρήγορη αύξηση των NPL στις τράπεζες, που τελικά επηρέασαν αρνητικά την προσφορά πιστώσεων.
  • Η χαμηλή αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος επιδείνωσε το πρόβλημα, λόγω μακρών και δύσκολων διαδικασιών για τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και ως εκ τούτου ήταν ένα περαιτέρω εμπόδιο στην παροχή πιστώσεων.
  • Οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος είναι επομένως υψίστης σημασίας για όλες τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που προωθούνται. Αυτές περιλαμβάνουν την εκκαθάριση των εκκρεμών περιπτώσεων αφερεγγυότητας (σ.σ.: εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη στα δικαστήρια) και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την επίσπευση της εκκαθάρισης των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικότερα.
  • Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση και έχει προχωρήσει πέρα από την κρίση, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και εμπιστευόμαστε τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να το ολοκληρώσουν.

Μιλώντας γενικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι πλέον στηρίζεται σε πολύ πιο σταθερές βάσεις απ' ό,τι στο παρελθόν. Όπως είπε, η δημοσιονομική πολιτική η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι πλέον σε πολύ πιο στέρεη βάση. Πάντως, παραδέχθηκε ότι η έξαρση του κοροναϊού δημιουργεί ανησυχία, αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Σχολιάζοντας την οικονομία της Ευρωζώνης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα -χαμηλά- επίπεδα του πληθωρισμού το επόμενο 12μηνο. Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα στην Ιταλία, ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να βελτιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προβλέπουν οι τραπεζίτες νίκη στη «μάχη» με τα «κόκκινα» δάνεια

Η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και η bad bank της Τρ. Ελλάδος θα επιταχύνουν δραστικά την εξυγίανση των ισολογισμών. Τι προέβλεψαν οι επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών, μιλώντας στο Capital Link Forum.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μαύρο» σενάριο της ΕΚΤ για νέο ρεκόρ «κόκκινων» δανείων

Ακόμη και στα 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή 400 δισ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη κρίση, θα μπορούσαν να ανέλθουν τα NPL σύμφωνα με σενάριο της ΕΚΤ. Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.