ΓΔ: 1445.77 -0.25% Τζίρος: 18.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Τι θα αποφασίσουν η Fed και η ΕΚΤ και οι ισορροπίες με τα «γεράκια»

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να «παγώσει» την Τετάρτη τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει με μια αύξηση κατά 0,25%. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν αυστηρότερη πολιτική.

Διαφορετική κατεύθυνση αναμένεται να ακολουθήσουν Fed και ΕΚΤ στις συνεδριάσεις τους αυτής της εβδομάδας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πρώτη θα σταματήσει τις αυξήσεις και η δεύτερη θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 0,25%. Αυτό, όμως, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο ο Τζερόμ Πάουελ όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ είναι να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» στα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. 

Η Fed ανοίγει την αυλαία με τη διήμερη συνεδρίασή της στις 13 και 14 Ιουνίου, με την Deutsche Bank σε έκθεσή της να τονίζει ότι «όλα δείχνουν ότι θα "πάρει ανάσες" από τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν θέλει, με την πολιτική της, να τα οξύνει. Όμως όσο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και όσο δεν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερά σε πορεία αποκλιμάκωσης, ο Πάουελ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ακόμη δρόμο μπροστά του». 

Μέχρι την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξε μία σημαντική ομόνοια στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια ρήγματα, με ορισμένα μέλη της διοίκησης να τονίζουν ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς ώστε να διακοπεί η σφιχτή νομισματική πολιτική.

Ένα βασικό ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο οι τραπεζικές πιέσεις συμβάλλουν στην υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης, που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Αν και μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο στις πιστωτικές συνθήκες, οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να εμφανιστούν στην οικονομία, δήλωσε το μέλος της διοίκησης, Κρίστοφερ Γουόλερ.

«Πάνω από τέσσερις μήνες θα έχουν περάσει μεταξύ της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank και της συνεδρίασης του Ιουλίου. Μέχρι τότε θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πιστωτικές συνθήκες. Εάν οι τραπεζικές συνθήκες δεν φαίνεται να έχουν περιοριστεί υπερβολικά, τότε η αύξηση τον Ιούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η κατάλληλη πολιτική», σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του. 

Ο Πάουελ δήλωσε σε μια συζήτηση σε πάνελ στις 19 Μαΐου ότι οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Fed της δίνουν χρόνο να κινηθεί λίγο πιο αργά για να αξιολογήσει καλύτερα τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων και της τραπεζικής πίεσης στην ευρύτερη οικονομία.

Ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς φαίνεται να συμφωνούν με αυτό το σκεπτικό, μια μικρή ομάδα έχει εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για την αργή μείωση του πληθωρισμού. «Εξακολουθώ να ανησυχώ για το αν ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά γρήγορα», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Ντάλας Λόρι Λόγκαν. Ανάλογη προειδοποίηση εξέφρασε το μέλος της διοίκησης, Μισέλ Μπόουμαν, ενώ ο Τζ. Μπούλαρντ επικεφαλής της Fed Σεντ Λούις και οι Ν. Κασκάρι και Λ. Μέσερ της Fed Κλίβελαντ έχουν επίσης κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για να ταχθούν υπέρ μίας αύξησης στην τρέχουσα συνεδρίαση. 

Αντεπίθεση από τα «γεράκια» της ΕΚΤ 

Η πλειοψηφία των αναλυτών, όπως έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων μία στη συνεδρίαση της Πέμπτης και μία τον Ιούλιο, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό (επτά εκ των 42 συμμετεχόντων στην έρευνα) που δεν αποκλείουν να υπάρξει και μία ακόμη τον Σεπτέμβριο. 

Εκτός από τα παραδοσιακά «γεράκια» υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων έχει ταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σχεδόν σε κάθε ομιλία ή συνέντευξή της φροντίζει να σημειώσει ότι η τράπεζα «έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της» ούτως ώστε να κατορθώσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο όριο του 2%. 

Σταθερά υπέρ των αυξήσεων ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλας Νοτ, ο οποίος προκειμένου να σταματήσουν οι αυξήσεις θέλει «απόλυτα ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή υποχώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκάμπριελ Μακλούφ της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ενώ το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Ιζ. Σνάμπελ σε πρόσφατη συνέντευξή της τόνισε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Το πόσος θα είναι αυτός θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε στη διάθεσή μας». 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι το πώς θα επικοινωνήσει την όποια μετατόπιση από το "πόσο ψηλά" στο "για πόσο καιρό"», σημείωσε ο Κ. Μπρζέσκι της ING, ο οποίος εκτιμά ότι «καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων, αυτή η επικοινωνία, αλλά και η λειτουργία αντίδρασης που μπορεί να εξηγήσει ακριβώς αυτή τη μετάβαση, θα είναι ζωτικής σημασίας».

Πέραν των αποφάσεων για τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει και τις εκτιμήσεις της για οικονομία και πληθωρισμό, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη διολίσθησε σε τεχνική ύφεση κατά το α’ τρίμηνο, με δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ. Οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της τράπεζας τόσο για φέτος όσο και για το 2024, ενώ αναμένουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2025. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως σε επίπεδο γενικού δείκτη δημιουργεί περιθώρια για τη Fed να εφαρμόσει μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ και οι προβλέψεις για το 2023

Κατά 0,25% αναμένεται να αυξηθεί αύριο το αμερικανικό επιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά μισή μονάδα. Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed κατά μισή μονάδα

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελ Εριάν: Ζήτημα αξιοπιστίας για τη Fed η αύξηση επιτοκίων.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.