ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tourismos, Turism, Ellada
Φώτο: Unsplash

Ξαφνικές ακυρώσεις κρατήσεων από Γερμανία, «καμπανάκι» για τον τουρισμό

Ακυρώσεις που αντιστοιχούν στο 10% των αναμενόμενων αφίξεων από τη Γερμανία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Φόβοι ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις για ρεκόρ φέτος.

Ο κίνδυνος τουρίστες και ταξιδιωτικά έσοδα να κινηθούν φέτος χαμηλότερα από το 2022 είναι πλέον ορατός. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πάντως, οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου, αλλά και ο Ιούνιος κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ το τελευταίο διάστημα δημιουργούν προβληματισμό οι ακυρώσεις κρατήσεων.

Στη διάρκεια του Ιουνίου, σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων από τη Γερμανία, που αντιστοιχούν, κατά τις πληροφορίες, στο 10% των αναμενόμενων επισκεπτών για τη φετινή χρονιά από τη συγκεκριμένη χώρα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η γερμανική αγορά είναι από τις σημαντικότερες για τον ελληνικό τουρισμό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της απώλειας.

Η ξαφνική κάμψη των κρατήσεων από τη Γερμανία γεννά αμφιβολίες για την επιβεβαίωση των προβλέψεων που διατυπώνονταν έως τώρα, ότι το 2023 όχι μόνο θα ξεπεραστούν οι αφίξεις και τα έσοδα του 2022, αλλά και του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού στην ιστορία, με έσοδα 18,2 δισ. και 31 εκατομμύρια αφίξεις. Το 2022, η υστέρηση σε σχέση με το 2019 ήταν 11,2%, όσον αφορά τις αφίξεις και μόλις 3% στα έσοδα, που είχαν ανέλθει στα 17,6 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει, μιλώντας προς το BD, ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, «αν φέτος φτάσουμε στα επίπεδα του 2022 θα είμαι ευτυχής». Ο ίδιος αποδίδει τις χαμηλότερες προσδοκίες της φετινής τουριστικής περιόδου πρωτίστως στις υψηλές ανατιμήσεις των τουριστικών πακέτων, οι οποίες κινήθηκαν από 15% ως και 25%, στην αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τουρκίας. «Βρισκόμαστε στην εποχή του πληθωρισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πιο φθηνή κατά 15% η Τουρκία

Αναφορικά με τη γειτονική χώρα, σημειώνει ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα το κράτος να επιδοτεί διάφορα κοστολογικά στοιχεία της τουριστικής βιομηχανίας και, παράλληλα, η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διότι όπως επισημαίνει η διαφορά της τιμής του τουριστικού πακέτου στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από την Ελλάδα είναι περίπου 15% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης γίνονται σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες φαίνεται καρποφορούν, για το άνοιγμα των αγορών της Λατινικής Αμερικής, της Ινδίας, αλλά και της Κίνας. Ενώ, παράλληλα, άρχισαν να εμφανίζονται και Ρώσοι τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ από το Καζακστάν και Ουκρανοί τουρίστες, οι οποίοι έρχονται οδικώς στη Βόρειο Ελλάδα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι εμβληματικοί και ιδιαίτερα ακριβοί προορισμοί, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν υψηλά ποσοστά μείωσης έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου –για τη Μύκονο γίνεται λόγος για πτώση που φτάνει το 30%!

Εσωτερικός τουρισμός με κρατική επιδότηση

Εν τω μεταξύ, τα δύο προγράμματα των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας («Τουρισμός για όλους» και «Κοινωνικός Τουρισμός», αντιστοίχως) είναι αυτά που πρόκειται να στηρίξουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει –από το ΙΕΛΚΑ προ των εκλογών της 21ης Μαΐου και από τον ΣΕΛΠΕ πριν από λίγες ημέρες- δείχνουν την εξαιρετικά δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο και με τα σημαντικά αυξημένα συνολικά κόστη για διακοπές αδυνατεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία όπως συνέβαινε σε παλαιότερους χρόνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Τουρκία: Ο στόχος για εμπόριο 10 δισ. και οι σοβαρές δυσκολίες

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανεβάζουν τον πήχη για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά ο πληθωρισμός και η πτώση της τουρκικής λίρας δυσκολεύουν τους Έλληνες εξαγωγείς. Έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ποιοι είναι οι «παίκτες».
Ρόδος, Παλαιά Πόλη, Οδός των Ιπποτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο το τουριστικό ενδιαφέρον και το Νοέμβριο για τη Ρόδο

Ο Οκτώβριος ήταν από τους καλύτερους τουριστικούς μήνες στο νησί τα τελευταία χρόνια. Πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού το Νοέμβριο για συνταξιούχους από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σκανδιναβία.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά περιθώρια για εμπορική και οικονομική συνεργασία με Τουρκία

Στον τομέα της ενέργειας στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι τουρκικές επιχειρήσεις που «κοιτάζουν» προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα η πόλη αποτελεί σταθερά τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους.
tourismos, turism, Nisia, kefalonia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια νησιά της Ελλάδας προτιμούν οι τουρίστες από την Γερμανία

Το περιοδικό AD αναφέρει ότι «Με περισσότερα από 200 κατοικημένα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο οι επιλογές αφθονούν» και ξεχωρίζει τα 21 πολυτιμότερα «διαμάντια» για εφέτος το καλοκαίρι μετά από εκτενή έρευνα.
Mytilini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχείς οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στις πύλες εισόδου των λιμανιών της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου έφτασαν από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές με τα πλοία της γραμμής που πηγαινοερχόταν συνεχώς, μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών.