ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γ. Στάσσης: Eνέργεια και αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες αλλαγές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε πως για να αναπτυχθούν οι καθαρές τεχνολογίες που απαιτούνται χρειάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Στις δράσεις, τις προκλήσεις και τις μεγάλες συστημικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους αποανθρακοποίησης που έχει θέσει, και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια – που αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050- αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric Γ. Στάσσης, στο συνέδριο «Power Summit – Balance of Power» που διοργανώνει η Eurelectric στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Decarbonisation Speedways- Re-balancing Europe’s 2050 Decarbonisation Agenda», ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων (που δημιουργούν και την αύξηση της ζήτησης) είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την αποανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.

Γι’ αυτό οι δύο βασικές προκλήσεις της Ευρώπης για να πετύχει τους στόχους της είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο».

Για να επιτευχθεί το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών που απαιτούνται, ο κ. Στάσσης ανέφερε τέσσερις κρίσιμες προϋποθέσεις: επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, εκσυγχρονισμός των δικτύων για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος, μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και, τέλος, διαθεσιμότητα υλικών και αλυσίδων εφοδιασμού.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026.

«Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».

Στο συνέδριο της Eurelectric, σημαντικοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συζητούν για το μέλλον της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η ραγδαία αύξηση στις ΑΠΕ μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετέχει ως ομιλήτρια και η Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, κα Έλενα Γιαννακοπούλου, στο πάνελ με θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και το αυτόνομο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.

H Eurelectric, η ένωση ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ανακοίνωσε χθες το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ρόλο αντιπροέδρου ανέλαβε για 2 χρόνια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, κ. Leonhard Birnbaum.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές από τις αποζημιώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς

Από ΔΕΗ και ΑΠΕ το μεγαλύτερο όφελος από την εφαρμογή του ελληνικού μοντέλου αγοράς ρεύματος. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς μεγάλες αλλαγές του 2020 ανατρέπουν το σκηνικό στην ενέργεια

Κοσμογονικές αλλαγές θα συντελεστούν τον επόμενο χρόνο στην ενεργειακή αγορά, με τη σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου.
businessdaily-DEI-Ananeosimes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

Το έργο εγκατεστημένης ισχύος 13,5MW αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες των 4,5ΜW οι οποίες αναμένεται να παράγουν ενέργεια 38 GWh ετησίως, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 22.000 τόνων CO2.