ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Παρατείνεται το «καλάθι του νοικοκυριού» λόγω υψηλών τιμών στα τρόφιμα

Ως το τέλος του έτους, αλλά με δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο, θα διατηρηθεί το «καλάθι», με παράλληλη παράταση και του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Έρχεται ρύθμιση στη Βουλή.

Με το «καλάθι του νοικοκυριού» ως έχει τελικά, θα πορευτεί η αγορά -λιανεμπόριο και προμηθευτές- ως το τέλος του 2023, κατά πάσα πιθανότητα. Ενδεικτική της κυβερνητικής απόφασης είναι η αναφορά του νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα κατά την διάρκεια της παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του BD, εντός των επόμενων ημερών και αφού η Βουλή συγκροτηθεί σε σώμα, ο κ. Σκρέκας θα φέρει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους – και τα δύο λήγουν στις 30 Ιουνίου – παρατείνονται δυνητικά ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο στη ρύθμιση θα προβλέπεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα επανεξεταστούν τα δύο μέτρα και εφόσον κρίνεται σκόπιμο η παράταση τους ως το τέλος του χρόνου θα γίνει με υπουργική απόφαση. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν προς το BD ότι ο λόγος της παράτασης οφείλεται στον παρατεινόμενο υψηλό «πληθωρισμό των τροφίμων», καθώς κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου, με την τουριστική περίοδο στην πλήρη της εξέλιξη, δεν αναμένεται η αποκλιμάκωση του.

Είναι γνωστό ότι στο επόμενο τρίμηνο ο πληθυσμός της χώρας διπλασιάζεται, η ζήτηση κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επιχειρήσεις – κυρίως οι προμηθευτικές – δεν έχουν κανένα λόγο και δεν νιώθουν την παραμικρή πίεση, για να μειώσουν τις τιμές.

Έτσι με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο «πληθωρισμός των τροφίμων» θα παραμείνει υψηλός. Η μόνη άμυνα, κατά τους ίδιους, των καταναλωτών είναι το «καλάθι» και το «πλαφόν». Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να ... χαροποιήσει ιδιαίτερα του προμηθευτές και τους λιανεμπόρους, ωστόσο όμως οι καλές επιδόσεις της αγοράς περιορίζουν τις αντιδράσεις τους σε μια... βουβή δυσαρέσκεια.

Εν τω μεταξύ η παρατεινόμενη «αφωνία» της Επιτροπής Ανταγωνισμού – η οποία φέρεται να μην έχει ερωτηθεί καν για την παράταση ενός μέτρου, που η ίδια είχε γνωμοδοτήσει ότι είναι πιθανόν να προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά – είναι εντυπωσιακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης και των ισχυρών στα τρόφιμα

Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για διαμόρφωση «κλίματος τρομοκρατίας» από το υπουργείο Ανάπτυξης, παρότι ο πληθωρισμός τροφίμων έγινε αρνητικός. Κόντρες και μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια και ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Ποιοι ήταν οι πρώτοι παράγοντες της αγοράς που συνάντησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και ποιο μήνυμα μετέφερε. Στόχος πλέον δεν είναι είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλλά να γίνει αρνητικός.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο τα περιθώρια κέρδους, έρχονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ

Μήνυμα στην αγορά τα βαριά πρόστιμα για τις εκπτώσεις. Αρχίζουν αυστηροί έλεγχοι στα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας, που πρέπει να «παγώσουν» στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2021. Απειλή ακόμη και για πλαφόν τιμών.
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα το α' εξάμηνο, πόσο θα κρατήσει το καλάθι

Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς έως και τον Ιούνιο. Σχέδιο για παράταση του καλαθιού του νοικοκυριού για τρεις μήνες, ενστάσεις της Επ. Ανταγωνισμού.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός στη βιομηχανία τροφίμων για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Όσα προϊόντα ήταν ζημιογόνα το 2021 πρέπει να παραμένουν ζημιογόνα και σήμερα, αναφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού.