ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Εντείνεται το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Β. Γούναρης σημείωσε πως παράλληλα με τον γερμανικό ενδιαφέρον εντείνεται και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο εντεινόμενο ενδιαφέρον των Γερμανών να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, μιλώντας, προ ημέρων, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του επιμελητηρίου, με τον γενικό διευθυντή και μέλος Δ.Σ. του φορέα, δρα Αθανάσιο Κελέμη, να στέκεται από την πλευρά του στις πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου για την περαιτέρω τόνωση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Γούναρης, κάνοντας τον απολογισμό του 2022, τόνισε ότι για μια ακόμη χρονιά στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών, που αναλήφθηκαν, βρέθηκαν ζητήματα, όπως το επενδυτικό ρεύμα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, που συνεχίζεται εντεινόμενο, η εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρείν και η εξασφάλιση νέων εργαλείων χρηματοδότησης της εγχώριας αγοράς.

Αναφερόμενος στους Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς, σημείωσε ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 80 εμπορικές εκθέσεις δια ζώσης, ψηφιακά ή υβριδικά, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, με περίπου 5.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, τις οποίες επισκέφθηκαν 7.387 Έλληνες. Επίσης, 55 εταιρείες έλαβαν μέρος σε επιχειρηματικές αποστολές εντός και εκτός Γερμανίας πραγματοποιώντας 280 Β2Β συναντήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και πέρυσι υλοποιήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες στον χώρο της εκπαίδευσης, μέσω της DUAL HELLAS, που εφαρμόζει την Επαγγελματική Διττή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, της AHK Akademie, της υπηρεσίας που προσφέρει επιμορφωτικά σεμινάρια, του EUREM για την κατάρτιση ενεργειακών διαχειριστών, του Future4VET για την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη πιλοτικών έργων και των Young Energy Europe και GreenTecLab.

Όπως επισήμανε ο κ. Γούναρης, κατά το 2022 συνεχίστηκε, επίσης, το έργο των 13 Επιτροπών Μελών του Επιμελητηρίου με δράσεις για βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως και η επιτυχημένη συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) και με τον Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (GTAI).

Τέλος, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το Επιμελητήριο αύξησε τα μέλη από την Ελλάδα και τη Γερμανία σε 906 έναντι 860 το 2021.

Από την πλευρά του, ο δρ Αθανάσιος Κελέμης εστίασε τις αναφορές του στο 2023 τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στα μέλη του και στην ελληνική οικονομία, επενδύοντας συστηματικά και με όλες τις δυνάμεις του στο συνεχές κτίσιμο ανταποδοτικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, έχοντας στραμμένη την προσοχή του στην τόνωση των επενδύσεων και στη στήριξη του επιχειρείν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και φέτος το Επιμελητήριο επιμένει με την υλοποίηση σειράς δράσεων, όπως το road show σε πέντε πόλεις της Γερμανίας με τη συμμετοχή ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, το 9ο σε σειρά Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων του προσεχή Νοεμβρίου, τα round tables για την καινοτομία και τη δυναμική παρουσία της γερμανικής κοινότητας στη φετινή ΔΕΘ.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην καθιερωμένη, πλέον, συνεργασία με το ΙΟΒΕ για την εκπόνηση μελέτης που καταγράφει το αποτύπωμα της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς και στη μελέτη που εκπόνησε φέτος η ICAP CRIF για τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα. Όπως είπε, και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στον Ετήσιο Οδηγό του Επιμελητηρίου.

Τέλος, υπογράμμισε την έκδοση ενός πολυτελούς λευκώματος, στο οποίο θα αποτυπωθούν οι σημαντικότερες στιγμές από την εκατονταετή δράση του φορέα, θα αναλυθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία από το 1924 έως σήμερα και θα φιλοξενηθούν μηνύματα και απόψεις ανώτατων εκπροσώπων της πολιτειακής, διπλωματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

deutsche telecom-ote-germania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Telekom: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με κέντρο Πληροφορικής

Η εταιρεία είχε δηλώσει την πίστη της στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του CEO της εταιρείας, Tim Höttges, στον Πρωθυπουργό. Μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ανακοίνωσαν επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, το 52% των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένουν πως θα βελτιωθεί φέτος η οικονομική τους θέση.