ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του λαδιού, υπερδιπλάσιες οι εξαγωγές

Από τα 3-4 ευρώ στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 7 ευρώ το λίτρο, στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας. Αύξηση 140% στις εξαγωγές στο πεντάμηνο.

Με ιστορικό ρεκόρ σε τιμές παραγωγού, αλλά και στις εξαγωγικές επιδόσεις κινείται εφέτος το ελαιόλαδο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒΕ, αποκαλύπτουν το γεγονός που ήδη συζητείται όχι μόνο στους συναφείς επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και μεταξύ των παραγωγών σε διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές: οι εξαγωγικές επιδόσεις είναι μοναδικές, σημειώνοντας αύξηση 140% έναντι του αντίστοιχου περυσινού πενταμήνου και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην τρέχουσα τιμή παραγωγού, δηλαδή να έχει υπερβεί τα 7 ευρώ το λίτρο.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, τρόπον τινά, παρακαταθήκη για την τιμή με την οποία θα ανοίξει η νέα ελαιοκομική περίοδος τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενώ παραγωγοί, τυποποιητές, αλλά και εξαγωγείς ετοιμάζονται για ακόμη μία χρονιά υψηλής κερδοφορίας –την περίοδο 2023/24– οι καταναλωτές θα υποφέρουν από τις υψηλές τιμές.

Και τούτο διότι την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε στους περίπου 290.000 τόνους, ενώ οι πιο δυσμενείς προβλέψεις για τη νέα περίοδο που ανοίγει τον προσεχή Οκτώβριο κάνουν λόγο για μέγεθος παραγωγής ίσως και κάτω από τους 200.000 και στην καλύτερη περίπτωση να κινηθεί λίγο πάνω από τους 200.000 τόνους. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ξηρασία που έχει πλήξει και εφέτος την Ισπανία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, η εξαγωγική ζήτηση του ελληνικού προϊόντος θα κινηθεί επίσης σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, οι τιμές στα ράφια θα είναι ίσως και υψηλότερα από φέτος –μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στα 8 ευρώ το λίτρο!

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον ΣΕΒΕ προκύπτει πως η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «έλαια – λίπη» ανήλθε στα 861 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου και η αύξηση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ανέρχεται στα 142,6%! Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς μιλώντας προς το BD υπάρχει αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου, αλλά και των εξαγομένων ποσοτήτων.

Έλεγαν μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα παραγωγοί που είχαν αποθηκευμένες ποσότητες τις «διώχνουν» χύμα, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τιμή που προσφέρεται -7,20 ευρώ το κιλό. Επειδή όμως το προϊόν εξάγεται χύμα το κέρδος των εξαγωγέων στην προκειμένη περίπτωση «είναι λίγα λεπτά, πρόκειται για προμήθεια». Και η τιμή εξαγωγής δεν υπερβαίνει τα 8 ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος, η τιμή παραγωγού κυμαινόταν – ανάλογα με την περιοχή – από 3 ως και 4 ευρώ το λίτρο. Και, τελικώς, έφτασε στα 7,20 ευρώ το κιλό!  Κύριες χώρες εισαγωγής είναι η Ισπανία και η Ιταλία και στην παρούσα φάση αδειάζουν οι αποθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι εξαγωγείς ελαιόλαδου κερδίζουν από το άλμα των διεθνών τιμών

Ξεπερνά το 40% η αύξηση στις τιμές εξαγωγών λόγω του ελλείμματος παραγωγής στην Ισπανία και ωφελούνται περίπου 50 ελληνικές τυποποιητικές εταιρείες, που εξάγουν περίπου 55.000 τόνους. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερο έτος με τιμές ρεκόρ στο λάδι, τι κερδίζουν παραγωγοί - εξαγωγείς

Η ξηρασία θα κρατήσει χαμηλά την παραγωγή της Ισπανίας, έλλειμμα πάνω από 500.000 τόνους. Στα 7 ευρώ το λίτρο οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου, «πτήση» στα 8 ευρώ της τιμής στα σούπερ μάρκετ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα ταμεία» το ελληνικό λάδι με αύξηση εξαγωγών κατά 205%

Ξεπέρασαν τα 400 εκατ. οι εξαγωγές ελαιόλαδου του πρώτου διμήνου, αύξηση εισπράξεων κατά 273 εκατ. ευρώ. Οι εξαιρετικές επιδόσεις των εξαγωγών και η στασιμότητα των εισαγωγών έφεραν μείωση εμπορικού ελλείμματος κατά 27%.