ΓΔ: 1376.12 -0.36% Τζίρος: 24.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από κολόνες της ΔΕΗ ξεμένει το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Οι σάπιοι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Δικτύου Διανομής. Απαιτούνται 175.00 νέα τεμάχια για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2020.

Ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) αναδεικνύεται η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα  τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, όπως φάνηκε και στο τελευταίο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Ιανουαρίου που προκάλεσε 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους στο Δίκτυο.

Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα. Γι’ αυτό και εγείρει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το απόθεμα σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος είναι για 195.000 τεμάχια

Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ’ αυτών/ Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ.  Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο με τις πρόσφατες νομθετικές ρυθμίσεις του 2019 που αφορούν τη ΔΕΗ (και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100% θυγατρική της Επιχείρησης), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνος (ΑΔΜΗΕ): Παρά την κρίση στην Ουκρανία ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τετραπλασιαστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ενεργειακοί διάδρομοι στα Βαλκάνια με επίκεντρο την χώρα μας

Η ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η οποία αναδιαμορφώνεται με γνώμονα κυρίως δύο παράγοντες: την μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό μείγμα και την μείωση της παρουσίας του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή.