ΓΔ: 1446.05 -0.23% Τζίρος: 19.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Interest Rates, Rates, Epitokia
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως σε επίπεδο γενικού δείκτη δημιουργεί περιθώρια για τη Fed να εφαρμόσει μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.

Ολοκλήρωση της αύξησης επιτοκίων από τη Fed και μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας «βλέπει», πλέον, η ING, τονίζοντας όμως ότι οι μειώσεις θα αργήσουν να καταγραφούν. 

Σε ό,τι αφορά τη Fed οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι στο πρόσφατο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι η νομισματική πολιτική είναι «περιοριστική» και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα «προχωρήσουν προσεκτικά» για να καθορίσουν αν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. 

Η τράπεζα φαίνεται ότι είναι έτοιμη για παύση, δεδομένων των πρόσφατων ενθαρρυντικών σημάτων σχετικά με τον πληθωρισμό και το κόστος εργασίας. Οι αγορές βλέπουν πιθανότητα 50-50 για μια τελική αύξηση, ενώ η ING θεωρεί τα επιτόκια έχουν πιθανότατα φτάσει στο ζενίθ.
Τα αμερικανικά νοικοκυριά εξαντλούν με ταχείς ρυθμούς τις αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας και οι αυξανόμενες καθυστερήσεις αποπληρωμής καταναλωτικών δανείων υποδηλώνουν αυξανόμενες πιέσεις που θα ενταθούν από την επανεκκίνηση της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων. Εν μέσω της εξασθένησης της παγκόσμιας δραστηριότητας, η ING ανήκει στο στρατόπεδο που φοβάται ότι πρόκειται περισσότερο για μια ιστορία που καθυστερεί την ύφεση παρά για μια ιστορία που αποφεύγει την ύφεση. Όσο για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων αυτές θα καταφθάσουν εντός του επόμενου έτους. 

Διαφορετική είναι η θέση της ΕΚΤ, καθώς οι μακροοικονομικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν περαιτέρω επιπλοκές για την τράπεζα. Ενώ η ταχεία επιδείνωση της οικονομίας θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, η ταχύτητα με την οποία μειώνεται ο πληθωρισμός σε επίπεδο γενικής τιμής θα πρέπει να αφήσει την κεντρική τράπεζα σε δυσάρεστη θέση.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει επίσης υπερβολικά υψηλός και η μέχρι τώρα αύξηση των μισθών σηματοδοτεί ότι ακόμη και χωρίς υπερβολικές μισθολογικές ρυθμίσεις ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μετά από αυξήσεις επιτοκίων 425 μονάδες βάσης, σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μια παύση στον κύκλο αυξήσεων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είχε απόλυτο νόημα. Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομίας και η προσδοκία μας για επιτάχυνση των αποπληθωριστικών κινδύνων μετά το καλοκαίρι θα μπορούσαν εύκολα να μετατρέψουν μια παύση σε πραγματική πλήρη διακοπή. Το ερώτημα είναι αν όλοι στην ΕΚΤ θα μπορούσαν να ζήσουν με ένα τελικό επιτόκιο 3,75%. Εκτιμάται ότι τα γεράκια θα προτιμούσαν το 4% και ως εκ τούτου θα πιέσουν για μια τελευταία αύξηση του επιτοκίου στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Για την Τράπεζα της Αγγλίας οι αναλυτές σημειώνουν ότι φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια ξανά τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Νοέμβριος είναι λιγότερο σίγουρος. Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο κύκλου και φαίνεται απίθανο να επιβραδυνθεί δραματικά μέχρι το τέλος του έτους και σίγουρα όχι πριν από τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε και πάλι. Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου θα αρχίσει να φαίνεται εδώ με καθυστέρηση, η πρόοδος είναι πιθανό να είναι περιορισμένη μέχρι τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Η ευρύτερη οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, ενώ και η αγορά εργασίας ψύχεται αισθητά. Είναι πιθανό να δούμε περισσότερες ενδείξεις γι' αυτό τους επόμενους δύο μήνες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αποφασίσουν η Fed και η ΕΚΤ και οι ισορροπίες με τα «γεράκια»

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να «παγώσει» την Τετάρτη τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει με μια αύξηση κατά 0,25%. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν αυστηρότερη πολιτική.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ και οι προβλέψεις για το 2023

Κατά 0,25% αναμένεται να αυξηθεί αύριο το αμερικανικό επιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά μισή μονάδα. Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed κατά μισή μονάδα

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελ Εριάν: Ζήτημα αξιοπιστίας για τη Fed η αύξηση επιτοκίων.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.