ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οριακή ανάπτυξη 0,1% στην ευρωζώνη το β' τρίμηνο, ξεχώρισε η Ελλάδα

Την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είχε η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και σε τριμηνιαία βάση. Στο 0,5% ο ρυθμός για τη ζώνη του ευρώ σε ετήσια βάση.

Οριακή ανάπτυξη πέτυχε η οικονομία της ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του έτους, με την ελληνική να εμφανίζει την τρίτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Βάσει αυτών στο β’ τρίμηνο, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από αυξήσεις 1,1% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% (μετά από +1,8% το προηγούμενο τρίμηνο). 

Η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), τη Σουηδία (-0,8%) και την Αυστρία (-0,7%)

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (0,0% το προηγούμενο τρίμηνο). Η τελική καταναλωτική δαπάνη της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 0,2% και στις δύο ζώνες (μετά από -0,6% στη ζώνη του ευρώ και -0,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ (μετά από +0,3% και 0,0% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% και στις δύο ζώνες (μετά από 0,0% στη ζώνη του ευρώ και +0,1% στην ΕΕ). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και μειώθηκαν κατά 0,2% στην ΕΕ (μετά από -1,3% και -1,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών είχε αμελητέα συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Η συμβολή των τελικών κρατικών δαπανών ήταν θετική για τη ζώνη του ευρώ (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες) και αμελητέα για την ΕΕ. Η συμβολή των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου ήταν θετική για τη ζώνη του ευρώ και για την ΕΕ (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες και για τις δύο ζώνες). Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου ήταν αρνητική (-0,4 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και -0,3 π.μ. για την ΕΕ). Οι συνεισφορές από τις μεταβολές των αποθεμάτων ήταν θετικές για τη ζώνη του ευρώ και για την ΕΕ (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ και +0,2 ποσοστιαίες μονάδες για την ΕΕ).

Η πορεία της ανάπτυξης των κρατών - μελών το β' τρίμηνο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπήκε σε τεχνική ύφεση η ευρωζώνη με μείωση ΑΕΠ για δεύτερο τρίμηνο

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ διαμορφώθηκε στο 1%, ενώ συνεχίστηκε η ενίσχυση της απασχόλησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πρωτιά στην ανάπτυξη, στάσιμη η οικονομία της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία έτρεξε σε τριμηνιαία βάση με ρυθμό 1,4%, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη και αυτή της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,1%. Έβδομη η Ελλάδα στην αύξηση της απασχόλησης.