ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

«Πνίγηκαν» 150 βιομηχανίες στη Θεσσαλία, ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ

Τι δείχνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών στον μεταποιητικό τομέα από την κακοκαιρία. Κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες, πολλές μικρές και μεσαίες είναι ανασφάλιστες.

Πέντε ημέρες μετά από την καταστροφή της Θεσσαλίας και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που υπέστη ο μεταποιητικός τομέας της περιοχής. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί -πολύ ή λίγο, αν και αυτό είναι σχετικό-  ίσως στις 150, ενώ οι άμεσες και έμμεσες ζημιές που συνολικά έχουν υποστεί ίσως να ξεπερνούν και το δυσθεώρητο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, ένα σημαντικό μέρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων - κυρίως οι μεγαλύτερες εξ αυτών - της περιοχής είναι ασφαλισμένες και αυτό θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, όλοι οι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το BD προεξοφλούσαν τη σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων στην επόμενη ανανέωση των συμβολαίων. Υπάρχουν όμως και αρκετές επιχειρήσεις, μεσαίου και μικρού μεγέθους, που είναι ανασφάλιστες, κι ως εκ τούτου το κόστος θα κληθούν να το αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τους, ενδεχομένως με στήριξη από το κράτος.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών θα διαρκέσει αρκετά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν την πραγματογνωμοσύνη τους βήμα - βήμα, δηλαδή μόλις καθαρίζει ένας χώρος του εργοστασίου από τη λάσπη θα το επισκέπτονται και θα το αξιολογούν. 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κ. Ρουπακιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μιλώντας προς το BD, έλεγε πως οι βιομηχανικές περιοχές του Βόλου δεν έχουν ζημιές -στη β΄ βιομηχανική περιοχή έχει σπάσει ο δρόμος και είναι δύσκολη η κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ στη βιομηχανική ζώνη της Λάρισας, όπου επίσης δεν υπάρχουν ζημιές -είναι περίπου 60 επιχειρήσεις εγκατεστημένες εκεί- είναι αδύνατη η πρόσβαση. Δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αντιθέτως στην περιοχή Λάρισας - Συκουρίου, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, όπου υπάρχουν πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι ζημιές είναι εξαιρετικά σοβαρές. 

Ο κ. Ρουπακιάς έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι ζημιές είναι πολλών ειδών, όπως η καταστροφή παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα πρέπει να αντικατασταθεί, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, αλλά και η απώλεια πωλήσεων στην εσωτερική αγορά και η απώλεια εξαγωγών. Εξάλλου, πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί βιομηχανικές επιχειρήσεις και στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη μία ολοκληρωμένη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής. Ο ΣΘΕΒ έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις που είναι μέλη του να δώσει η καθεμιά την εκτίμησή της για το ύψος της ζημιάς, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη δυνατόν να συμβεί, γιατί μόλις τώρα κατόρθωσαν οι ιδιοκτήτες τους να μπουν στις εγκαταστάσεις. Δεν έχουν κάνει ούτε οι ίδιοι την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι από τον Αύγουστο στα περιθώρια κέρδους βιομηχανιών

Ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση, την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για να αρχίσουν οι έλεγχοι. «Μετά τα πρόστιμα σε αλυσίδες, εξαφανίστηκαν οι εικονικές εκπτώσεις», τονίζει ο Κώστας Σκρέκας.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «ξεσκονίσουν» οι ελεγκτές τα κέρδη των ισχυρών βιομηχανιών

Τα περιθώρια κέρδους πρέπει να «παγώσουν» στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Η ΔΙΜΕΑ θα λάβει υπόψη τις πραγματικές τιμές που διαμορφώνονται με βάση τις προσφορές και όχι τους τιμοκαταλόγους.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο τα περιθώρια κέρδους, έρχονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ

Μήνυμα στην αγορά τα βαριά πρόστιμα για τις εκπτώσεις. Αρχίζουν αυστηροί έλεγχοι στα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας, που πρέπει να «παγώσουν» στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2021. Απειλή ακόμη και για πλαφόν τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανίες σε διπλό κλοιό ελέγχων για ανατιμήσεις... απληστίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να επιβάλει πρόστιμα και σε βιομηχανίες για παραβίαση του πλαφόν στα κέρδη, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελέγξει πιθανές συνεννοήσεις για αύξηση των τιμών.
super market, trofima, emporio, prosfores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πρόστιμα σε βιομηχανίες για «λειψές» συσκευασίες με ίδιες τιμές

Η ΔΙΜΕΑ εξετάζει τριάντα κωδικούς καταναλωτικών προϊόντων για να διαπιστώσει αν η διατήρηση ίδιων τιμών με μειωμένες ποσότητες ανέβασε τα περιθώρια κέρδους πάνω από τα όρια του νόμου.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορεία στο άγνωστο για τις επιχειρήσεις, έντονη αβεβαιότητα για το 2023

Εξαιρετικά δύσκολη άσκηση η κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2023, εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Οι εταιρείες με μεγάλο δανεισμό ανησυχούν για τα αυξημένα επιτόκια.