ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλάζει ο τρόπος εντοπισμού της φορολογητέας ύλης. Εξαγγελίες από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη φοροδιαφυγή. Ποιες είναι οι εννέα παρεμβάσεις.

Πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων για το χτύπημα της φοροδιαφυγής αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων καθώς και κρουσμάτων φοροκλοπής και απάτης, με στόχο την αύξηση των εσόδων που θα ανοίξει το δρόμο για νέες ελαφρύνσεις και παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα βρεθούν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μέτρο-έκπληξη. Επίσης, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης προβλέπει διασύνδεση ταμειακών με POS και υποχρεωτική επέκταση τους σε όλα τα επαγγέλματα, καθιέρωση ψηφιακών παραστατικών στη διακίνηση αγαθών, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και νέου τύπου κίνητρα στους πολίτες, καθώς και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναλυτικότερα οι εννέα βασικοί άξονες περιλαμβάνουν:  

  1. Παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Επίσης προωθείται η αναμόρφωση του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Επισημαίνεται με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών, ενώ περίπου 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.
  2. Διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 και επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι κ.α.
  3. Ενίσχυση και διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμή μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
  4. Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).
  5. Νέα ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις με τη μορφή φοροαπαλλαγής.
  6. Έκπτωση φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων η πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής "Appodixi" στο κινητό, αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 - 2.000 ευρώ.  Εξετάζεται και ο συνδυασμός των δύο κινήτρων στους πολίτες για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
  7. Προσυμπλήρωμα κωδικών για έσοδα και έξοδα όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία myDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
  8. Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, κλοπής και απάτης.
  9. Αλλαγές στα πρόστιμα για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαέξι απαντήσεις του ΥΠΕΘΟ για τη φορολόγηση των επαγγελματιών

«Είναι μύθος ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για συλλογή αποδείξεων. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους «χτίζεται» με ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 30% του εισοδήματος με όριο τις 20.000 ευρώ» τόνισε το υπουργείο.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστη... ταρίφα 1.100 ευρώ για φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Φόρο για εισόδημα τουλάχιστον ίσο με αυτό ενός μισθωτού που παίρνει τον κατώτατο μισθό καθιερώνει η κυβέρνηση για τους επαγγελματίες, ενώ θα «σφίξει» η νομοθεσία για την έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.