Φώτο: Shutterstock

Στις αγορές με 15ετές ομόλογο η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Ανοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στις αγορές επιστρέφει η Ελλάδα, αυτή τη φορά για την έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας. Η κίνηση γίνεται μετά την διπλή αναβάθμιση - έκπληξη από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch την περασμένη Παρασκευή.

Πριν από λίγο το άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την νέα έκδοση. Σημειώνεται ότι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%. Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Σημειώνονεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν άλλαξε μόνο την προοπτική (outlook) του ελληνικού χρέους, αλλά ανέβασε τη βαθμολογία κατά ένα «σκαλοπάτι», στο BB, δηλαδή δύο θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα του τριπλού "B" (investment grade) καθιστώντας πιο ορατό τον φιλόδοξο στόχο για την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης στις αρχές του 2021. 

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αναβάθμιση αποτέλεσε σημείο κλειδί και συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της έκδοσης. Όπως εκτιμούν αναμένεται να προσφερθούν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για την έκδοση των 2 - 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον σίγουρο ότι θα επιτευχθεί ένας σημαντικός συμβολικός στόχος: να διατεθούν οι νέοι τίτλοι 15ετούς διάρκειας, η λήξη των οποίων τοποθετείται σε μια περίοδο σχετικά αβέβαιη για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους (μετά το 2030), με απόδοση χαμηλότερη από το 2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ