ΓΔ: 1460.26 0.55% Τζίρος: 33.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:51:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων 2022- 2027 για την Ελλάδα.

Στις 6 Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2022-2027 για την Ελλάδα και την τροποποίησή του στις 14 Ιουλίου 2022 για την αύξηση της έντασης της βοήθειας σε περιοχές που προσδιορίζονται για στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στις 30 Μαΐου 2023, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πιθανή ενδιάμεση αναθεώρηση των χαρτών περιφερειακών ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας που εγκρίθηκε σήμερα επιτρέπει υψηλότερα ανώτατα ποσά ενίσχυσης σε επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές, λόγω της μείωσης του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αυτές τις περιοχές.

Τα ανώτατα ποσά της ενίσχυσης θα αυξηθούν ως εξής:

  • από 40% σε 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στο Νότιο Αιγαίο
  • από 50% σε 60% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην Κρήτη και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο τροποποιημένος χάρτης θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τέλος του 2023 για το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων

Με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραταθεί το προσωρινό πλαίσιο κρίσης που τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν κατέβαλλε 3,64 δισ. στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτός της Ελλάδας που έλαβε 1,69 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Κομισιόν εκταμίευσε πληρωμές και σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση 5,8 εκατ. για βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο Ηρακλείου - Φαιστού

Θα υπάρξουν δράσεις για τη διαμόρφωση των οδών, θα γίνουν επεμβάσεις στα πεζοδρόμια και θα τοποθετηθούν σημάνσεις και άλλες παρεμβάσεις που ενισχύουν την οδική ασφάλεια για οχήματα, πεζούς και άλλους ευαίσθητους χρήστες των αστικών οδών.