ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Παράταση μέχρι τέλος του 2023 για το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων

Με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραταθεί το προσωρινό πλαίσιο κρίσης που τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, καθώς και την τροποποίησή του για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας των κρατών-μελών.

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου REPowerEU.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη και υπό το πρίσμα του πρόσφατου κανονισμού σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ και την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα, η Επιτροπή προτείνει να παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επίσης, η Επιτροπή αυξάνει τα ανώτατα όρια που έχουν καθοριστεί για τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης έως το ποσό των 250.000 ευρώ, και των 300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, και της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, αντίστοιχα, και έως 2 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους άλλους τομείς.

Παράλληλα, η Επιτροπή εισάγει πρόσθετη ευελιξία για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την επιφύλαξη αυστηρών διασφαλίσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις του Δημοσίου που υπερβαίνουν το 90% κάλυψης, όταν παρέχονται ως χρηματοοικονομική εξασφάλιση σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους ή σε εκκαθαριστικά μέλη.

Τούτο συνάδει με την κατ' εξουσιοδότηση πράξη που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 2022, η οποία επιτρέπει τη χρήση μη εξασφαλισμένων τραπεζικών εγγυήσεων και εγγυήσεων του Δημοσίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως αποδεκτών εξασφαλίσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή αυξάνει την ευελιξία και τις δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων. Τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν τη στήριξη με βάση είτε την προηγούμενη είτε την τρέχουσα κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διατηρηθούν ανέπαφα τα κίνητρα της αγοράς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για τη διασφάλιση της συνέχειας των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη με μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ιδιαίτερα πληττόμενους ενεργοβόρους τομείς, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης προβλέπει δεσμεύσεις για τον καθορισμό πορείας προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της κατανάλωσης ενέργειας και για την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Η Επιτροπή εισάγει νέα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ.

Τέλος, η Επιτροπή αποσαφηνίζει τα κριτήρια για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της ανακεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, η στήριξη της φερεγγυότητας θα πρέπει να είναι αναγκαία, κατάλληλη και αναλογική, να περιλαμβάνει επαρκή αμοιβή για το κράτος και να συνοδεύεται από κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, πληρωμής μπόνους και πραγματοποίησης εξαγορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν κατέβαλλε 3,64 δισ. στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτός της Ελλάδας που έλαβε 1,69 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Κομισιόν εκταμίευσε πληρωμές και σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Πορτογαλία.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.