ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παραμένει το χάσμα εντός της ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Με την ΕΕ να παραμένει χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με την μείωση του δημοσίου χρέους, οι εξελίξεις μεταφέρονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν βγήκε ούτε σήμερα «λευκός καπνός» από τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου δημοσιονομικών κανόνων καθώς ακόμα δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφωνίες, με την ΕΕ να παραμένει χωρισμένη σε δυο «στρατόπεδα», ενώ επιθυμία της Κομισιόν είναι να υπάρξει απόφαση πριν το τέλος του 2023.

Στη μια πλευρά βρίσκεται η σκληρή γραμμή της Γερμανίας που πιέζει για να υπάρξει απόφαση μείωσης του δημοσίου χρέους των κρατών μελών κατά 1% ετησίως, ενώ το μπλοκ Γαλλίας και Ιταλίας υποστηρίζει πως ο στόχος για μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι σε βάθος τετραετίας ή ακόμα και επταετίας.

Με τους δημοσιονομικούς κανόνες να έχουν χαλαρώσει την περίοδο της πανδημίας, το δημόσιο χρέος των κρατών μελών έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, Γαλλία και Γερμανία αναζητούν έναν κοινό τόπο συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις εξελίξεις να μεταφέρονται στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έδειξε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τη Γερμανία, αναφέροντας πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για να επιτευχθεί «μια γαλλογερμανική συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια ευρύτερη συμφωνία», τονίζοντας πως «η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα νέους δημοσιονομικούς κανόνες – είναι ζήτημα αξιοπιστίας».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος αναφέροντας ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται σε «κοινό έδαφος», ενώ επανέλαβε ότι η αναλογία ελλείμματος 3% προς το ΑΕΠ είναι το μέγιστο, όχι το ζητούμενο. «Δεν είναι αυτός ο στόχος. Είναι το ανώτατο όριο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έτσι υπό κανονικές συνθήκες το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας».

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο που ανέφερε ότι στόχος αποτελεί να κατατεθεί μια νέα πρόταση στην επόμενη συνάντηση του Νοεμβρίου και να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης πως «στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής. 
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα προχωράει με δημοσιονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τον περιορισμό του δημοσίου χρέους χωρίς όμως να υπονομεύεται η ανάπτυξη.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.