ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ανοίγει ο δρόμος για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα έπειτα από την απόφαση του Eurogroup που έδωσε και την έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, «κλείνοντας έτσι ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές της με βάση τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με τους Ευρωπαίους υπουργούς να αποφασίζουν να μην παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022, με τη χώρα να επιστρέφει σε συνθήκες ομαλότητας για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι. Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. 

Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.  Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. 

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής  κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής κυβέρνησης.  Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ετοιμάζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αβεβαιότητα από τον πόλεμο και το ράλι των τιμών της ενέργειας

Στη δήλωσή τους για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό το 2023 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των στιγμών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πώς επηρεάζει ο υψηλός πληθωρισμός που επιμένει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2023.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Το Eurogroup εξήρε την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το συμβούλιο επικρότησε την ταχεία ανάκαμψη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την 13η έκθεση αξιολόγησής της.