ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ανοίγει ο δρόμος για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα έπειτα από την απόφαση του Eurogroup που έδωσε και την έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, «κλείνοντας έτσι ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές της με βάση τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με τους Ευρωπαίους υπουργούς να αποφασίζουν να μην παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022, με τη χώρα να επιστρέφει σε συνθήκες ομαλότητας για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι. Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. 

Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.  Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. 

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής  κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής κυβέρνησης.  Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο και την ισχυρή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας που γίνεται πλέον πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την ικανοποιητική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα παρά την επιβράδυνση στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας την αύξηση των επενδύσεων και την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Υψηλή απορρόφηση κονδυλίων από την Περιφέρεια Αττικής

Η περιφέρεια Αττικής στο διάστημα Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023 πραγματοποίησε και επιβεβαίωσε δαπάνες ύψους περίπου 24,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την επιστροφή στη χώρα μας της αναλογούσας Κοινοτικής Συνδρομής ύψους 12,25 εκατ. ευρώ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Την καλύτερη επίδοση στην EE στη μείωση χρέους η Ελλάδα το 2022

Η πτώση του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα, οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πηγαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου με στέρεα δημοσιονομικά. »