ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης

Ι. Μάργαρης: Επενδύσεις σε αποθήκευση και εξαγωγές για ανάπτυξη των ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ θα φέρει και εξαγωγικό πρόσημο για την πράσινη ενέργεια όπου θα χρειαστεί νέες διεθνείς διασυνδέσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «αιχμή» της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά την τοποθέτησή του στο -5ο Renewable&Storage Forum.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η επιτυχία της χώρας σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει ώριμες συνθήκες για την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα, ταυτόχρονα όμως καθιστά απαραίτητο ένα ορθολογικό πλαίσιο περικοπών πράσινης ενέργειας και την ταχύτερη ανάπτυξη νέων δικτύων κάτι που, όπως είπε, εξαρτάται εν πολλοίς από την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Επεσήμανε ότι για ενίσχυση της «πράσινης» δυναμικής της χώρας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε πρόσβαση στο δίκτυο για τις νέες μονάδες ΑΠΕ, εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των τεχνολογιών αποθήκευσης και του πλαισίου περικοπών. Ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα χρειάζεται βέλτιστη αξιοποίηση και του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 15GW νέων έργων ΑΠΕ που ενώ δεσμεύουν χωρητικότητα στο δίκτυο δεν έχουν ηλεκτριστεί και μέρος τους μπορεί να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται ψυχραιμία από όλους τους φορείς καθώς «πρέπει να ισορροπήσουμε σε ένα δύσκολο καράβι». Τόνισε ότι και άλλες χώρες με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και συνέχισε λέγοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα τελειώσει το 2030, καθώς στο μέλλον θα έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον εργαλεία και δεδομένα όπως το υδρογόνο και τη διείσδυση της ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δυναμική των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι μία πραγματικότητα, όχι απλά μία προοπτική και η ραγδαία ανάπτυξή τους δεν προορίζεται μόνο για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης καθώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να βρει «εξαγωγικό δρόμο». Στη βάση αυτή, θα χρειαστούμε νέες διεθνείς διασυνδέσεις με υφιστάμενους και νέους ενεργειακούς γείτονες. Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει το πράσινο ενεργειακό της πλεόνασμα και να εξελιχθεί σε σημείο εισόδου καθαρής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη

Ερωτηθείς για τη νέα διασύνδεση Green Aegean Interconnector μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σχολίασε ότι είναι μεγάλο και δύσκολο έργο που αν και θα απαιτήσει τεχνική και πολιτική ζύμωση με διαφορετικούς stakeholders, η υλοποίησή του θα καλύψει σημαντικές ανάγκες της αγοράς. Συμπλήρωσε ότι η τεχνολογία πλέον επιτρέπει την κατασκευή διασυνδέσεων αυτής της κλίμακας, με τον ΑΔΜΗΕ να διαθέτει ήδη αξιόλογη εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς υλοποιεί διασυνδέσεις που βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία από πλευράς μήκους και τεχνικών χαρακτηριστικών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.
manousakis-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: Πράσινα δίκτυα για μία ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται ίσως στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Μέχρι το 2030 στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 30 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ και δικτύων.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η παραγωγή λιγνίτη τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο του 2022 οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 51,2% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 22,4%, οι καθαρές εισαγωγές το 21,5%, ενώ ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 4,8%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Μείον 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μίλησε για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο οργανισμός τονίζοντας ότι παρά την πανδημία, «ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να αποφέρει μέχρι και 157 εκ. ευρώ στην οικονομία

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μειώσει το κόστος ενέργειας και θα διασφαλίσει την σταθερότητα του δικτύου.