ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

ΥΠΠΟ: Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από τη Βέρνη της Ελβετίας

Πρόκειται για ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής κι ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου. Στο θραύσμα λίθινης επιγραφής διαστάσεων 0,186μ. Χ 0,169μ. Χ 0,086μ., σώζονται αποσπασματικά πέντε στίχοι με κύρια ονόματα.

Επαναπατρίστηκαν στις 23 Ιανουαρίου 2024 από τη Βέρνη της Ελβετίας, δύο αρχαιότητες που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια σε άγνωστο χρόνο. Πρόκειται για ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής κι ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ που πληροφορεί για τον επαναπατρισμό, στο θραύσμα λίθινης επιγραφής διαστάσεων 0,186μ. Χ 0,169μ. Χ 0,086μ., σώζονται αποσπασματικά πέντε στίχοι με κύρια ονόματα.

Η επιγραφή χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 3ου - αρχές 2ου αι. π.Χ) και φέρεται ότι προέρχεται από το νησί της Κω. Το θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου, διαστάσεων 0,228μ. Χ 0,228μ. Χ 0,17μ., χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος - 2ος αι. μ.Χ.) με φερόμενη προέλευση την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τα αντικείμενα παρεδόθησαν από Ελβετούς πολίτες το φθινόπωρο του 2022 και την άνοιξη του 2023, αντίστοιχα, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Καντονιού των Γκριζόν (Canton des Grisons), η οποία και τεκμηρίωσε την ελληνική προέλευσή τους. Σε εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών, η οποία κυρώθηκε με τον Ν.3915/2011, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετίας (Federal Office of Culture) ενημέρωσε αρμοδίως την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βέρνη και την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ».

«Ο επαναπατρισμός των δύο αυτών αρχαίων αντικειμένων καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των διμερών συμφωνιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλά κράτη, σε εφαρμογή σχετικής προτροπής της Σύμβασης της Unesco του 1970 'Ληπτέα μέτρα δια την απαγόρευσιν και παρεμπόδισιν της παρανόμου εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβιβάσεως της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών'. Παράλληλα αποτελεί απόδειξη της επίδρασης των ποικίλων δράσεων που υλοποιούνται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Επέκταση για τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

Η υπουργός αναφέρθηκε στις εργασίες στο Κάστρο της Χίου, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023. Τέλος επεσήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εντάξει προς χρηματοδότηση νέες παρεμβάσεις στο μνημείο της Νέας Μονής.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟΑ: 5,5 εκατ. ευρώ για τo Κάστρο Κορώνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, η υπουργός δήλωσε ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ».
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη για ανάδειξη του χώρου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο, καθώς και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Φειάς στην Ηλεία

Σύμφωνα με τον Δήμο Πύργου, «τα ευρήματα της πρώτης αυτοψίας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορική αξία και για το λόγο αυτό οι δύτες-αρχαιολόγοι ανανέωσαν πριν από λίγες ημέρες την έρευνά τους στην περιοχή».