ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Από το ΥΠΕΣ η διαρροή των email σε Ασημακοπούλου, παραιτήσεις και καρατομήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η διαρροή έγινε από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ. Σφοδρή η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για σκάνδαλο και στρέφουν τα βέλη κατά της υπ. Εσωτερικών Ν. Κεραμέως.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαρροής των email Ελλήνων του εξωτερικού καθώς η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αναγνώρισε έμμεσα ότι η διαρροή των προσωπικών στοιχείων έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε «πως το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές».

Στην υπόθεση ενεπλάκη και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα email έφτασαν στην ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκου Θεοδωρόπουλου. Ο κ. Θεοδωρόπουλος καρατομήθηκε.

Νωρίς το πρωί η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετάσχει ως υποψήφια στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, απόφαση που στην πραγματικότητα υπαγορεύτηκε από τις εξελίξεις.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της υπόθεσης και θέτει νέα μεγάλα ερωτήματα για διάτρητο των διαδικασιών και την απουσία όλων των απαραίτητων μηχανισμών και συστημάτων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αποδήμους.

Σημειώνεται ότι λίγες μόνο ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί, μετά από καταγγελίες αποδήμων,  το συμβάν με το email της κ. Ασημακοπούλου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στο Βέλγιο, στην Ελληνική Πρεσβεία για να ενημερώσει τους απόδημους για την επιστολική ψήφο. Εκεί άκουσε τις μεγάλες επιφυλάξεις των Ελλήνων για το απόρρητο της ψήφου, με την υπουργό να διαβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένο. Από την ενημέρωση που έγινε προκύπτει ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή μόνο 235 απόδημοι, ακριβώς λόγω των ανησυχιών για το απόρρητο της ψήφου, με την κ. Κεραμέως να υπόσχεται καμπάνια για την καλύτερη ενημέρωση των αποδήμων.

Αν και η διαρροή των email δεν συνδέεται με την επιστολική ψήφο ωστόσο η υποσκάπτει την εμπιστοσύνη δεδομένης μάλιστα της γενικότερης θεσμικής ανεπάρκειας στη χώρα και την έλλειψη εμπιστοσύνης για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Παραίτηση Σταριανουδάκη

Ο κ. Σταυριανουδάκης υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων, μετά το σκάνδαλο που προέκυψε από τη διαρροή λογαριασμών email στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και το newsletter που στάλθηκε σε απόδημους Έλληνες. Νωρίτερα και η ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει με ανάρτησή της πως αποσύρει την υποψηφιότητά της για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, «παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων». Για τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ που έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα φέρεται να έχει δοθεί από τον Μάιο του 2023 επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και όπως υποστηρίζεται δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο. Εξ αυτού υποστηρίζεται ότι η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται επ ουδενί χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο κος Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Κ. Μητσοτάκης - Ν. Κεραμέως

Με αφορμή την υπόθεση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε«Δύο εβδομάδες από τη αποκάλυψη της χρήσης προσωπικών δεδομένων συμπολιτών μας από την κυρία Ασημακοπούλου -για προώθηση της υποψηφιότητας της-, ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η υποψηφιότητά της από τις ευρωεκλογές και ότι έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για καρατομήσεις.

Από την αρχή είχαμε επισημάνει την σοβαρότητα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, που αφορά σε παραβίαση του Συντάγματος, βασικών ευρωπαϊκών κανόνων και του κράτος δικαίου στη χώρα μας, και για το λόγο αυτό στις 5.3.2024 συναντήσαμε τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Οι συμφωνημένες καρατομήσεις με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ‘μπαλώσει’ επικοινωνιακά το ζήτημα δεν αποτελούν απαντήσεις, τις οποίες και απαιτούμε!

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι όπως και συνολικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τα προσωπικά δεδομένα που οι πολίτες παρέχουν στην πολιτεία δεν είναι εργαλείο για την προώθηση της ΝΔ ούτε λάφυρο κομματικών μηχανισμών και κομματικών γραφείων.

Απαιτείται πλήρης και ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου, απόδοση των ποινικών ευθυνών αλλά και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Και εφόσον ισχύει ότι η διαρροή δεδομένων έγινε το Μάιο του 2023, το ζήτημα αφορά και την τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Όμως παράλληλα προκύπτει και σειρά νέων ερωτημάτων για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις με απόλυτη διαφάνεια: Ποιοι διέρρευσαν σε τρίτους τα προσωπικά δεδομένα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και πότε; Είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είχε πλήρη άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται ότι λειτούργησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Είναι ασφαλή σήμερα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλα Υπουργεία και σε ποια χέρια έχουν φτάσει; Μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και το κράτος δικαίου;»

 

ΠΑΣΟΚ: Εκλογικό κέντρο της ΝΔ το Υπ. Εσωτερικών

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο. Προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του Τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της. Η αποχώρηση της κας. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία  της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός, κα. Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη».

Ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε«Η αντίδραση της κ. Ασημακοπούλου ήταν αναμενόμενη μετά την αμήχανη σιωπή της και ουσιαστικά ωθείται στο αυτονόητο, γιατί πολύ απλά αυτό που έκανε προσέβαλε τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τους κανόνες μια αδιάβλητης διαδικασίας. Τα προσωπικά δεδομένα όσων θέλουν να συμμετάσχουν με επιστολική ψήφο έγιναν ξαφνικά κτήμα μόνο μιας παράταξης η μίας υποψήφιας και όλο αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Η σημερινή αναγκαστική απόφαση της κ. Ασημακοπούλου να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να είχε ληφθεί αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής».

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθίζηση Νέας Δημοκρατίας, περαιτέρω αποδυνάμωση ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στα κόμματα με αποχή ρεκόρ 58,92%. Μεγάλες απώλειες για την κυβέρνηση, δεν πείθουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ενισχύονται τα άκρα. Στο 28,09% η ΝΔ, 14,93% ΣΥΡΙΖΑ, 12,85% ΠΑΣΟΚ στο 98% της Επικράτειας. Τι δείχνει η σύγκριση με 2019 - 2023.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit poll: Μεγάλη αποχή, χαμηλή πτήση για Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το exit poll η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 28% - 32%, ΣΥΡΙΖΑ 15,2% - 18,2%, ΠΑΣΟΚ 10,9% - 13,9%, ΚΚΕ 7,9% - 10,3%, Ελληνική Λύση 8,8% - 10%. Ρεκόρ αποχής. Τι δείχνει η σύγκριση με ευρωεκλογές 2019 και εθνικές εκλογές 2023.
Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Η ψήφος πρέπει να είναι πατριωτική αλλά και ευρωπαϊκή

Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία και εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολίτες εν όψει των ευρωεκλογών.