Φωτο: ΑΠΕ

Πέτσας: Το δεύτερο εξάμηνο έρχεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έρθει πιο κοντά η κατάργηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Mega.

Την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Mega. «Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στον δημόσιο διάλογο μια πολύ σημαντική φράση: ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Άρα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε στον Προϋπολογισμό του 2020 μια μείωση, για παράδειγμα, της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει. Θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγάλη. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έρθει πιο κοντά η κατάργηση. Θα γίνει μάλλον προς το δεύτερο εξάμηνο, γιατί πρέπει να ξέρουμε τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε και θα το ξέρουμε από τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος έχουμε δεσμευτεί ότι θα αρχίσει η μείωσή του, με σκοπό να έχει καταργηθεί και αυτό μέχρι το τέλος της θητείας μας. Έχουμε δεσμευτεί, επίσης ότι θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/7/20» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2021ο κ. Πέτσας είπε ότι «Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από τρεις πηγές και το έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι. Για φέτος διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SNPs, των κερδών δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι μεγάλο ποσό αυτό, είναι περίπου 1,2 δις.  Μιλάμε, επίσης, για μια αλλαγή της καταγραφής των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να εξαιρούνται από τον στόχο του πλεονάσματος. Σε συμφωνία με τους εταίρους μας, οι δαπάνες που γίνονται για το προσφυγικό -μεταναστευτικό να μην λαμβάνονται υπόψη στον στόχο του πλεονάσματος. Και τρίτη πηγή είναι ο λεγόμενος «μηχανισμός εξομάλυνσης», δηλαδή από την υπέρβαση του στόχου 3,5% που καταγράφηκε το 2019 -και πιστεύουμε ότι είναι αρκετή μεγάλη- ένα μέρος της ή το μεγαλύτερό της μέρος να χρησιμοποιηθεί το 2020 για μειώσεις φόρων, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους μας. Δεν αιφνιδιάζουμε κανένα».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» δάνεια καλώντας «όλους μέχρι 30 Απριλίου να μπουν στην πλατφόρμα να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, εφόσον νιώθουν ότι είναι αδύναμοι, ότι απειλείται η πρώτη τους κατοικία και δεν μπορούν να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Ας μπουν στην πλατφόρμα να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία».

«Ανατριχιαστική η δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θέλει να ελέγξει όλους τους αρμούς της εξουσίας»

«Ήταν μια ανατριχιαστική δήλωση αυτή, η οποία έγινε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατ’  αρχάς, το γεγονός ότι χρειάζεται μέσα σε 24 ώρες να έρθει να διευκρινίσει ή να πει τι εννοούσε, είναι πολύ προβληματικό. Γιατί αυτό, ξέρετε, δεν είναι στις παρυφές της συζήτησης. Είναι στον πυρήνα της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αμφισβητείται το Σύνταγμά μας, το οποίο προβλέπει ξεκάθαρα διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία θεμελιώνεται όλο το σύγχρονο κράτος Δικαίου και στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης. Γιατί, λίγο έως πολύ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει να ελέγξει όλους τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» είπε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «μπροστά τα εσωκομματικά του ζητήματα, προσπάθησε να στείλει την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι φταίνε και δεν τα κατάφερε τόσο καλά η Κυβέρνησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Στόχος είναι να μην υπάρξει νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμού «Alpha», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε στόχος της κυβέρνησης είναι το πλήγμα στην οικονομία της χώρας από την επιδημία να είναι παροδικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Βαρουφάκη προς Τσίπρα, Γεννηματά και Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια

Πρόσκληση για την έναρξη ενός «ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου» για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απηύθυνε προς τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Κυβέρνησης – Τσακαλώτου για το σχέδιο «Ηρακλής»

Διαμάχη μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της κυβέρνησης με φόντο την έγκριση από τη Κομισιόν του σχεδίου Ηρακλής για τα «κόκκινα δάνεια». - Τσακαλώτος:«Δικό μας το σχέδιο». -Υπ. Οικονομικών: «Κανείς δεν πιστεύει τον ΣΥΡΙΖΑ».