ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis_evroekloges
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Τέσσερις προτεραιότητες για την κυβέρνηση, στόχος τα καθημερινά προβλήματα

Ακρίβεια, εισοδήματα, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ αποτελούν τους τέσσερις τομείς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό.

Σε ρυθμούς «κυβερνησιμότητας» μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ξεκινά την εβδομάδα που αρχίζει με επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών του, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζεται και η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία θα γίνει και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο μηδενίζουν το κοντέρ και κινούνται στην κατεύθυνση των άμεσων και ουσιαστικών αλλαγών σε επιμέρους πολιτικές, που αφορούν πρωτίστως στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, επιχειρώντας να δείξουν ότι αποκωδικοποίησαν σωστά το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι από μόνη της η αλλαγή του επικεφαλής στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο αυτό που θα επιχειρηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αφορά στον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, με καθοριστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των ανάλογων προστίμων όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια.

Αν και ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει παράταση για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, αλλά και στα κόμιστρα των ταξί, αποφάσεις που ενδέχεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο έτος, καθώς επίσης και με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσουν στην αναζήτηση φθηνότερης στέγης για τους νέους και θα «φρενάρουν» τις διαρκώς ανοδικές τιμές των ενοικίων.

«Παράθυρο» αλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Την ίδια στιγμή, παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αφήνει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δημιούργησε «ρήγμα» σε μια προνομιακή για την κυβερνητική παράταξη επαγγελματική κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η φορολογία δεν είναι κάτι το στατικό. Το νέο σύστημα δεν θα μείνει για πάντα», φράση που ερμηνεύθηκε ως προάγγελος επαναξιολόγησης του ζητήματος της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που προσδιορίζεται χρονικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τέλος, στο επίκεντρο ένας ευρύς σχεδιασμός για ένα περισσότερο λειτουργικό Δημόσιο, με τον μετασχηματισμό του ΑΣΕΠ σε έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό οργανισμό (e-ΑΣΕΠ), μέσω της ψηφιοποίησής του και του πλήρους ανασχεδιασμού των διαδικασιών. Στοίχημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον απαρχαιωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΑΣΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα σε 12 μήνες: Πώς θα... πάρει μπροστά το ΑΣΕΠ

Διασταύρωση στοιχείων των υποψηφίων μέσα από δημόσιες βάσεις δεδομένων εξετάζει η κυβέρνηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Αναζητούνται οι νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.
businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταράζει τα... γαλάζια νερά η κοινή εμφάνιση Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή

Τα ραντάρ του Μαξίμου στρέφονται στις προγραμματισμένες ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών για θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεκάδες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές και το crash test της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τους βουλευτές της ΝΔ για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρωτικό restart στην κυβέρνηση: Πόσοι υπουργοί οδηγούνται στην έξοδο

Ένας στους τρεις υπουργούς αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός άρχισε τηλεφωνήματα και επαφές. Ποιοι διεκδικούν θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.