ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: ΑΠΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κατασκευή κλειστών δομών σε ξερονήσια

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως η Ελλάδα έχει την στήριξη της ΕΕ απέναντι στην «υβριδική επίθεση» που δέχεται από την Τουρκία ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στα ακατοίκητα νησιά.

Την στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό που προσπαθεί να αποσυντονίσει την Ελλάδα και την ΕΕ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κατασκευή κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά.

Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην στάση των μελών της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. «Ζητήσαμε την επιδοκιμασία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο ετοιμότητας και αυστηροποίησης στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Αμέσως υπήρξε η ομόθυμη στάση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα καλά έπραξε αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιτήρησης. Είναι ένα μεγάλο όφελος» δήλωσε συγκεκριμένα και υπογράμμισε πως «Υπήρξε μία σπάνια περίπτωση όπου ομόφωνα το συμβούλιο υπουργών, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την Τουρκία για την έως σήμερα στάση της στο μεταναστευτικό».

Η Ελλάδα θα λάβει από την Ευρώπη 700 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε πως η χώρα αναβαθμίζεται στον τομέα της άμυνας, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού RAPID της Frontex.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική» και σημείωσε ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας κρίσης που μπορεί να φτάσει σε δυναμική την κρίση του 2015. «Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η Τουρκία ωθεί τις προσφυγικές ροές προς Ελλάδα και Κύπρο και όχι προς την Βουλγαρία.

Για την περίπτωση δημιουργίας κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναφέροντας πως «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες» και τόνισε πως αναμένεται και η απάντηση των Ευρωπαίων σε αυτό το ενδεχόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση της κυβέρνησης στην επαναφορά των γκρίζων ζωνών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Η Τουρκία επανέρχεται στην κλιμάκωση μέσω της επικίνδυνης και ανυπόστατης θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" - η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ».
Katrinis-Mixalis-KINAL-PASOK
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία αλλά χωρίς εκπτώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι επιδιώκει τον διάλογο και την διπλωματική οδό. Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όταν συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.