ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία «σκότωσε» την συμφωνία με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει οτι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με το προσφυγικό και τόνισε πως η Τουρκία ήταν αυτή που αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως την συμφωνία με την ΕΕ.

Τις ευθύνες της Τουρκίας σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον «θάνατο» της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό και υπογράμμισε πως ο Ερντογάν πρέπει να αντιληφθεί οτι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα δηλώνοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις απάντησαν στις προκλήσεις που δέχθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN τόνισε χαρακτηριστικά πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία «είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο».

«Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ».

Για την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την διαχείριση της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε οτι «σε ότι αφορά τη μεθοδολογία και τις μεθόδους μας, δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας, είμαστε πάντα αυτοί που αντιδρούμε και όχι αυτοί που προκαλούμε, καθώς απαντούμε στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα».

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης», επισήμανε ο κ Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gerapetritis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κατασκευή κλειστών δομών σε ξερονήσια

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως η Ελλάδα έχει την στήριξη της ΕΕ απέναντι στην «υβριδική επίθεση» που δέχεται από την Τουρκία ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στα ακατοίκητα νησιά.