Με την επίλυση της μοναδικής πολιτικής εκκρεμότητας που έχει μπροστά του, αυτή της επιλογής του επόμενου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται από το νέο έτος και μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2027, να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Όσον αφορά στον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση στα μέσα του Ιανουαρίου, αποφεύγοντας μέχρι στιγμής να ανοίξει τα χαρτιά του.
Με την παράδοση να θέλει τον κ. Μητσοτάκη τις σημαντικές του αποφάσεις να τις παίρνει ευρισκόμενος στο βουνό, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στο πρόσωπο που θα καταλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, κατά την παραμονή – σύμφωνα με πληροφορίες – στα βουνά της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα στο Μέτσοβο.
Μέχρι τότε, έχει ζητήσει τόσο από τους στενούς του συνεργάτες, όσο και από τους υπουργούς και τα γαλάζια στελέχη να μην ανατροφοδοτούν με τις τοποθετήσεις τους την προεδρολογία, και κυρίως, να μην μπαίνουν στο παζάρι της άκρατης ονοματολογίας.
Ζητούμενο παραμένει πώς θα υποδεχθεί στο σύνολο της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την επιλογή του πρωθυπουργού, με δεδομένες τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που έβαλαν στο κάδρο σφοδρής κριτικής το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για τις «πανηγυρικές» της αντιδράσεις αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Την ίδια στιγμή πάντως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τους «υποψήφιους» Προέδρους της Δημοκρατίας, με πολλούς να θεωρούν ότι θα συνεχιστεί η παράδοση που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας εκ νέου μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο και άλλους να καλοβλέπουν πρόσωπο που θα προέρχεται από τις τάξεις της ΝΔ και με ξεκάθαρες ιδεολογικές αναφορές στην κεντροδεξιά παράταξη.
Υπάρχουν και αυτοί, ωστόσο, που εμφανίζονται θιασώτες της παραμονής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, θεωρώντας ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντά της με μεγάλη υπευθυνότητα και έχει επιδείξει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων με τις παρεμβάσεις της.
Πιο χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του νυν ευρωβουλευτή και πρώην Προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της ανανέωσης της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, παρατηρώντας ότι ασκεί με επάρκεια τα καθήκοντά της. Ο κ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε με νόημα πως «όταν οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν, συνήθως προτείνουν τον ίδιο Πρόεδρο».
Παράθυρο παραμονής της κυρίας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είχε αφήσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν είχε κληθεί να απαντήσει για το αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ψήφισής της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με τη βουλευτή της ΝΔ να απαντά ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και το κλίμα το οποίο πράγματι πριν από λίγους μήνες ήταν πιο δύσκολο, ήταν λίγο "γκρινιάρικο", σήμερα το κλίμα αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Το κλίμα αυτό δεν ανατρέπεται».
Εσχάτως, στην σχετική συζήτηση με ενδιαφέρον καταγράφηκε και η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα των πιθανών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον ίδιο πάντως να βγάζει τον εαυτό του εκτός κούρσας.
«Η χώρα έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ως «τελείως άκομψη», παραπέμποντας στις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο να επαναπροταθεί για το προεδρικό αξίωμα.