ΓΔ: 1726.52 1.73% Τζίρος: 193.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:08 DATA
Πλοίο
Φωτο: Marine Traffic

Προκαλεί η Τουρκία: Κορβέτα παρακολουθεί ερευνητικό βόρεια της Κρήτης

Τουρκικό σκάφος παρακολουθεί τις εργασίες που γίνονται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου από το ιταλικό ερευνητικό «NG WORKER», περίπου από απόσταση 20 ναυτικών μιλίων.

Συνεχίζεται από την Τουρκία η τακτική της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή ξανά τις εργασίες που διενεργούνται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκική κορβέτα παρακολουθεί τις εργασίες που γίνονται για την ηλεκτρική διασύνδεση από το ιταλικό ερευνητικό «NG WORKER», περίπου από απόσταση 20 ναυτικών μιλίων, μετά και από ελληνική Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και έχει διάρκεια από σήμερα μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου.

Δίπλα στο ιταλικό ερευνητικό βρίσκεται ελληνική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το «NG WORKER» πλέει σε διεθνή ύδατα (6,5 – 7 νμ) όπως και η τουρκική κορβέτα.

Η ελληνική Navtex

ZCZC HA16 101910 UTC FEB 25 IRAKLEIO RADIO NAVWARN 106/25

NAVTEX

ZCZC QA16
101910 UTC FEV 25
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 106/25
VOREIO KRITIKO PELAGOS
THALASSIA EREVNA GIA EGKATASTASI YPOVRYCHIOY KALODIOY
THA PRAGMATOPOIITHEI APO TO PLOIO ‘NG WORKER’
APO 110700 UTC MECHRI 130700 UTC FEV 25
STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO TA STIGMATA:
35-29.29B 025-22.99A
35-28.84B 025-23.28A
35-25.11B 025-59.77A
35-24.33B 025-59.46A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1 NM
AKYROSI MINYMATOS 130800 UTC FEV 25
NNNN

Πριν από μία εβδομάδα είχε επαναληφθεί παρόμοιο σκηνικό, με την τουρκική κορβέτα να παρενοχλεί μέσα από τον ασύρματο τα δύο ιταλικά ερευνητικά, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή αυτή των διεθνών υδάτων, μόλις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν υπάρχει οριοθέτηση και δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας έχουν κάνει λόγο για «συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή αυτή» και τόνισαν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα της Ελλάδας. Παρά το γεγονός, φυσικά, ότι οι έρευνες για την πόντιση καλωδίου ανήκουν στην ελευθερία των θαλασσών, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις διεκδικήσεις της σχεδόν μέχρι και το κέντρο του Αιγαίου.

Δένδιας: Δεν είμαστε αισιόδοξοι για ήρεμα νερά

«Χρήσιμα τα ήρεμα νερά αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την στάση της Τουρκίας» είχε τονίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Κοζάνη.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με επεισόδια όπως αυτό που έγινε στην Κάσο, πρόσφατα με την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους βόρεια της Κρήτης αλλά κι από την στάση της Τουρκίας στο θέμα των περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές», καθώς «δεν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που να απειλείται με casus belli εάν κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων της με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια».

Δήλωσε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της «τείνει χέρι φιλίας και δεν διεκδικεί το παραμικρό από οιονδήποτε, αλλά να είμαστε ξεκαθαρισμένοι δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αναζητεί την ανανέωση της συμφωνίας για φ. αέριο με Τουρκμενιστάν

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Τουρκμενιστάν για την επέκταση πενταετούς συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στην εφημερίδα Χουριέτ.
businessdaily-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» το γεωπολιτικό ρίσκο για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Ο Θ. Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα το ουσιώδες, ως προς το θέμα του καλωδίου, αν δεν έχει προηγηθεί ρύθμιση ή τελική συμφωνία για τις ΑΟΖ».
Erdogan, Turkey, Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Σουλτάνος της... ενέργειας θέλει να γίνει ο Ερντογάν μέσω της Συρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να χαράξει εκ νέου τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη. Επανεξετάζεται το σχέδιο για αγωγό μεταξύ Κατάρ - Συρίας - Τουρκίας που είχε μπλοκάρει ο Άσαντ.