Στα χαρακώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με φόντο τόσο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού, όσο και για την τύχη της Προανακριτικής Επιτροπής για τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Οι τελευταίες 24 ώρες σημαδεύτηκαν από έναν «πόλεμο» δηλώσεων και ανακοινώσεων μετά την πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει να κριθούν από τον φυσικό δικαστή οι εναντίον του κατηγορίες για το λεγόμενο «μπάζωμα» στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών και η τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.
Το κλίμα ακραίας πόλωσης ήταν εμφανές με την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής, πριν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την ψήφο τους, παραπέμψουν απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο την υπόθεση.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη συνέχιση των εργασιών, καταγγέλλοντας εκ νέου απόπειρα συγκάλυψης από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία πρότεινε να κληθεί στην επιτροπή, είτε διά ζώσης είτε μέσω υπομνήματος, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Είχε προηγηθεί αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τέθηκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε, αλλά και μια νέα εξώδικη δήλωση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων.
Τελικώς, μετά από έντονες αντεγκλήσεις, η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε αίτημα να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σε μια συνεδρίαση που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στις 10.00 το πρωί.
Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, σκοπός της κλήσης του πρώην υφυπουργού, που εισηγήθηκε η ΝΔ, είναι να μην υπάρξει κανένα θέμα νομιμότητας της διαδικασίας, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να προτείνουν ο κ. Τριαντόπουλος να καταθέσει στην επιτροπή είτε διά ζώσης ή με υπόμνημα.
Κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, είχαν αποδυθεί σε μια δημόσια αντιπαράθεση, με τον Παύλο Μαρινάκη να ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και να κάνει λόγο για την «Πράσινη Λύση».
Η κυβέρνηση, μάλιστα, επικαλέστηκε τέσσερα ψέματα, όπως ισχυρίζεται, της αντιπολίτευσης αναφορικά με το αίτημα του Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί σε φυσικό δικαστή, τονίζοντας με νόημα ότι «αν θέλει η Προανακριτική να διερευνηθεί κάποιο άλλο αδίκημα, κάποιο άλλο πρόσωπο οφείλει να στείλει σχετική πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής με τις 30 υπογραφές όπως έγινε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το δικαστικό συμβούλιο. Κανένα δικαίωμα δεν χάνεται και τίποτα από αυτά που λέει η αντιπολίτευση δεν ισχύει».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε τα πυρά, χαρακτηρίζοντας τον Παύλο Μαρινάκη ως τον «πολιτικό προϊστάμενο και εντολέα του ψηφιακού παρακράτους», βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών συνολικά την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι «μετά το μπάζωμα σκάβει τούνελ απόδρασης από την Προανακριτική γιατί φοβάται».
«Τριγμοί» στο ΠΑΣΟΚ
Στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη πάντως, συνεχίζονται οι αναταράξεις μετά το φραστικό επεισόδιο που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη η οποία δήλωσε άγνοια για τη «γραμμή» του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή.
Η απόφαση μάλιστα να αντικατασταθεί από μέλος της Προανακριτικής μία ημέρα μετά, ερμηνεύθηκε ως έμμεση αποδοκιμασία στο πρόσωπο της Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, αν και με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος διευκρινίστηκε ότι η αντικατάσταση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη της Ευαγγελίας Λιακούλη, έγινε καθώς η βουλευτής βρίσκεται σε κλιμάκιο στον νομό Θεσπρωτίας ενόψει του περιφερειακού συνεδρίου Ηπείρου, προγραμματισμένο εδώ και εβδομάδες.
Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, με μια μακροσκελή δήλωση, ανακοίνωνε την αποχώρησή του από το κόμμα, συνοδεύοντάς την με καρφιά εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό κόμμα - μηχανισμό χωρίς σφυγμό» και μιλώντας για «πολιτική απομόνωση» που νιώθει μέσα στο ίδιο του το κόμμα.