ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
Ο Νίκος Δένδιας

Δένδιας: Κομβικός ο ρόλος του AI στην εθνική άμυνα της Ελλάδας

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη βασικό πυλώνα της αμυντικής στρατηγικής, σε ομιλία του στο συνέδριο «Αθηνά - 25».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται σε κομβικό εργαλείο για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, διαμορφώνοντας όχι μόνο το τεχνολογικό τοπίο αλλά και την ίδια την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Αθηνά - 25», με θέμα: «Ένοπλες Συρράξεις και Διαχείριση Κρίσεων την Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, οι αρχηγοί των ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Λιμενικού Σώματος, πρέσβεις, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ανώτατοι αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί και ακόλουθοι Άμυνας.

Ο Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της ΤΝ στη διεξαγωγή πολέμου και στον χειρισμό κρίσεων. Όπως ανέφερε, η τεχνολογία αυτή:

  • αλλάζει τις μεθόδους και τα μέσα των στρατιωτικών επιχειρήσεων,

  • επηρεάζει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων μέσω εξελιγμένων Command & Control συστημάτων,

  • βελτιώνει την ακρίβεια πλήγματος και μειώνει παράπλευρες απώλειες,

  • ενισχύει την επίγνωση πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο,

  • υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση προσωπικού με δυναμικά, ρεαλιστικά σενάρια,

  • επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν καλείται να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον ενισχύσει», ξεκαθαρίζοντας ότι η πλήρης αυτοματοποίηση αποφάσεων ζωής και θανάτου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέδειξε τις προκλήσεις που συνοδεύουν την ενσωμάτωση της ΤΝ, τονίζοντας πως:

  • Η ανεξέλεγκτη χρήση μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.

  • Η διάδοση των τεχνολογιών με αστραπιαία ταχύτητα αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης από τρομοκρατικές οργανώσεις ή αναθεωρητικά καθεστώτα.

  • Η αξιοπιστία των αλγορίθμων τίθεται υπό αμφισβήτηση ως προς την ενσωμάτωση νομικών και αξιακών εννοιών, όπως οι αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Ο ίδιος έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Μπορεί ένας αλγόριθμος, όσο εξελιγμένος κι αν είναι, να ανταποκριθεί στις ηθικές απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου;»

Η απάντηση, όπως τόνισε, περνά μέσα από σαφές θεσμικό πλαίσιο και διακρατική συνεργασία, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει ως εργαλείο ειρήνης και όχι απειλής.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –στρατιωτικούς, επιστήμονες, διπλωμάτες– σε ανοιχτό διάλογο στραμμένο στο μέλλον, ευχόμενος μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της εθνικής αμυντικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Νίκος Δένδιας, στο συνέδριο της SAP, ανέλυσε τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης, την ανάπτυξη ελληνικών συστημάτων όπως ο «Κένταυρος» και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που απαιτούν ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ αύριο για θέματα αμυντικής βιομηχανίας

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 18:00 στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ, όπου θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας με έμφαση στην άμυνα

Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, με συναντήσεις υψηλού επιπέδου και συμφωνίες για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στην καινοτομία και τη ναυτική τεχνολογία.